İznik ve yakın çevresinin turizm coğrafyası
Tourism geography of İznik and it's near by environment
  1. Tez No: 595140
  2. Yazar: DİLAY DEMİRSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN DOĞANAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: İznik, Turizm, Turizm Potansiyeli, Coğrafya, İznik, Tourism, Tourism Potantial, Geography
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada“İznik ve Yakın Çevresinin Turizm Potansiyeli”coğrafya biliminin ilke ve metotlarına göre araştırılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırma sahasının doğal çevre özellikleri ile beşeri çevre özellikleri incelenmiştir. İkinci bölümünde ise İznik Gölü ve yakın çevresinin başlıca turistik kaynakları (doğal ve beşeri turistik kaynaklar) ele alınmıştır. Doğal turistik kaynaklar içerisinde İznik Gölü, akarsular, sıcak su kaynakları ve ormanlar konu edilmiştir. Beşeri turistik kaynaklar konusunda ise tarihi yapılar ve alanlar, dini yapılar, bölgedeki tarihsel çini sanatı, müzeler, festivaller, şenlikler, yerel pazarlar ve mutfak kültürü üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise İznik ve yakın çevresinin turizm altyapısı ve başlıca turizm türleri değerlendirilmiştir. Bu kapsamda ulaşım, turistik tesislerin özellikleri, turistik aktiviteler ve bölgedeki başlıca turizm türleri araştırılmıştır. Göl turizmi, kültür turizmi ve doğa turizmi ana başlıkları oluşturmuştur. Ayrıca çalışmanın son kısmında ulaşılan başlıca sonuçlar, temel sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the tourism potentiality of Iznik and its near by environment has been researched by the methods and princibles of the science of geography. Our study is composed of three sections. In the first section, features of both the natural and human enviroment will be examined. In the second section, the main touristic sources ( touristic sources of natüre nad mankid) of the Iznik Lake with its nearby environment will be examined. The Iznik Lake, rivers, thermal springs and woods will be included in the naturel touristic sources to be the field of this study. The historical buildings and places, religious sanctions, art of tile, museums, festivals, concerts, local bazaars and kitchen culture will take place in the section of natural touristic sources. In the third section, the touristic substructure of Iznik and its nearby environment. Transportation facilities, the touristic places, touristic activities and other variations of tourism will be examined. Tourism of Lake, culture and nature will be the main fields of study besides, the results, main problems and solution recommendations fort hem will be reevalvated.