Orak hücre anemili çocuklarda immün sistem ve sitokinler
  1. Tez No: 59515
  2. Yazar: FİLİZ TİKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT ANTMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: orak hücre anemisi, immün sistem, sitokinler. vn, sickle cell anemia, immune system, cytokines. vm
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Bu çalışma, asemptomatik dönemdeki orak hücre anemili hastalarda immün sistem ve sitokinleri incelemek amacıyla Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Onkoloji Bölümü tararından izlenen 30 homozigot orak hücre anemili hasta ve hemoglobin genotipi HbAA olan 20 sağlıklı çocukta yapıldı. Hasta grubunda akut faz reaktanlanndan CRP (p0.05). IgG (p0.05). Serum IgA düzeyleri, kolelitiazis nedeniyle kolesistektomi yapılan hasta grubunda daha yüksek bulundu (p0.05). Bu sonuçlar ile orak hücre anemili hastalarda genel olarak immün yanıtta sağlıklı kontrollere göre bazı farklılıklar olduğu, sitokinlerden ise sadece IL-2 düzeyinde anlamlı fark olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was performed to investigate the immune system and cytokines in steady-state sickle cell anemia patients. Thirty patients with homozygous sickle cell anemia and 20 healthy children of hemoglobin genotype HbAA were included in the study. CRP (p0.05). IgG (p0.05). Serum IgA levels were significantly higher in the patient group who had cholecystectomy (p0.05). In conclusion, immune responses in sickle cell anemia patients were somewhat different from healthy subjects and a significant decrease in serum IL-2 levels was observed in sickle cell anemia patients.