Osmanlı Döneminde Isparta'da modern eğitim kurumları ve eğitim-öğretim faaliyetleri üzerine bir araştırma
A research on modern educational i̇nstitutions and educational activities in isparta in The Ottoman Period
  1. Tez No: 595232
  2. Yazar: ASLIHAN BİLGİÇLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİM SARIÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: Isparta, Eğitim- Modern, Sıbyan Mektebi, Konya, Isparta, Education-Modern, Primary School, Konya
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Isparta kazasının modern eğitim kurumlarını ele aldığımız bu araştırmada, Osmanlı modernleşmesinin, kazadaki temel ve orta eğitim kurumlarına yansımalarını ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Bu bağlamda, Isparta kazasının eğitim kurumlarının tespiti için arşiv belgeleri taranmıştır. Giriş bölümünde, Isparta kazasının tarihçesine kısaca yer verilmiştir. Çalışmamızın ilk bölümünde klasik eğitim kurumlarından bahsedilmiş, bu kurumların çağa ayak uyduramama sebeplerine değinilmiş, modernleşme dönemi öncesinde Isparta'da bulunan kurumların durumları hakkında bilgiler verilmiştir. Sıbyan mekteplerinde gereken değişimin ivedilikle yapılamaması, yerine geçecek olan iptidai okulların kuruluşunu geciktirmiştir. Eğitimdeki modernleşme ve değişim, rüştiyelerin ve idadilerin açılmasıyla devam etmiştir. Isparta kazasının iptidai okulları, rüştiyesi ve idadisi hakkında arşiv belgelerinden detaylı bilgiler bulunmuş, tablolar yapılarak daha iyi anlaşılır hale getirilmeye çalışılmıştır. Isparta kazası, Hamidabat sancağının merkez kazası olmasından dolayı eğitim kurumları açısından zengindir. Bu çalışmamızla; eğitimde yaşanan gelişim ve dönüşümün Isparta kazasına etkilerini ortaya çıkarmış bulunmaktayız.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, which deals with the modern educational institutions of Isparta town, is to reveal the reflections of Ottoman modernization on the primary and secondary education institutions in the town. In this context, archival documents were searched for the identification of educational institutions of the town of Isparta. In the introduction, the history of the town of Isparta is briefly mentioned. In the first part of our study, classical educational institutions were mentioned, the reasons of these institutions not being able to keep up with the age were mentioned and information was given about the status of institutions in Isparta before the modernization period. The inability to change urgently in the primary schools delayed the establishment of the replacement schools. Modernization and change in education continued with the opening of high schools and high schools. Detailed information has been found from the archival documents about the schools, secondary schools and the administration of the town of Isparta and the tables have been tried to make it better understood. The town of Isparta is rich in terms of educational institutions since it is the central town of Hamidabat. With this study; We have revealed the effects of development and transformation in education on the town of Isparta.