Uyuşmazlık mahkemesi kararları ışığında idari yargının görev alanı
The duty area of administra jurisdiction in the of the court of jurisdictional disputes
  1. Tez No: 595320
  2. Yazar: FURKAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHREDDİN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Görev, Görev Uyuşmazlığı, Uyuşmazlık Mahkemesi, İdari Yargının Görev Alanı, Kamu gücü, Kamu hizmeti, İdari işlem, İdari eylem, İdari sözleşme
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
İdarenin idari nitelikteki işlem ve eylemlerinin yargısal denetimi konusunda“yargı ayrılığı”sistemini benimsemiş olan ülkemizde idari uyuşmazlıklar idari yargı mercilerinde çözümlenmektedir. Ancak bu ayrım, mutlak bir kural değildir. Bazı idari işlem ve eylemlerden kaynaklanan uyuşmazlıklar, adli yargıda çözümlenebilmektedir. İdarenin işlem ve eylemlerinden doğan hangi davaların adli yargıda, hangilerinin ise idari yargıda görüleceği bazen yasalarda açıkça belirtilmişken bazı hallerde yasal düzenleme eksikliği veya yasa kuralının yoruma açık olması sebebiyle idari-adli yargı ayrımının kesin ve net sınırları çizilememektedir. Bu durumda, uyuşmazlığın hangi yargı düzeninde çözümleneceği sorunu Uyuşmazlık Mahkemesi'ne götürülmektedir. Uyuşmazlık Mahkemesi anılan sorunu, kurulduğu 1945 yılından itibaren geliştirdiği ve kararlarında uyguladığı ölçütler yardımıyla çözmeye çalışarak, idari yargının görev alanını belirlemeye katkıda bulunmuştur. Bu çalışmada idari yargının görev alanının belirlenmesinde kullanılan ölçütler doğrultusunda idari yargının görev alanı incelenerek, idari yargı yerlerinde çözüme kavuşturulacak uyuşmazlıkların hukuki çerçevesi, başta Uyuşmazlık Mahkemesi ağırlıkta olmak üzere diğer yüksek yargı organlarının kararları ışığında belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our country that adopts“separation of jurisdiction”in reviewing administrative disputes of the administrative bodies acts and actions, administrative disputes are resolved in administrative. But this distinction is not an absolute rule. Disputes arising from some administrative acts and actions can be resolved in judicial courts. Which cases, arising from the acts and actions of the administrative bodies, will be dealt with in administrative courts and others in judicial courts, are clearly defined in some laws. In some circumstances, an explicit and clear distinction between administrative jurisdiction and judicial courts cannot be determined due to the lack of legal arrangements or openness of legal rules to interpretation. In this case, the question“in which judicial system the dispute will be resolved”is taken to the Court of Jurisdictional Dispute. The Court of Jurisdictional Dispute contributed to determine the duty area of administrative jurisdiction with criteria that it developed and applied in its decisions since 1945. In this study, within the perspective of criteria applied in specifying the duty area of administrative jurisdiction, the legal framework of disputes to be resolved in administrative courts are tried to be determined in the light of decisions of higher judicial courts, mainly of the Court of Jurisdictional Dispute.