Rekabet hukukuna göre sözleşme özgürlüğünün kısıtlanması
Restricting the freedom of contract under competition law
  1. Tez No: 595583
  2. Yazar: DİLARA NUR CANSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT YAVAŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Anlaşma, Sözleşme, Sözleşme Özgürlüğü, Sınırlandırma, Etkinlik, Kamu Politikası, Rekabet, Agreement, Contract, Freedom of Contract, Limitation, Efficiency, Public Policy, Competition
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Özel hukukun temel ilkelerinden birisi olan sözleşme özgürlüğünün varlığı, Anayasa ile güvence altına alınmıştır. Bununla birlikte, Anayasa'da devletin, para, kredi, sermaye, mal ve hizmet piyasalarının sağlıklı ve düzenli işlemelerini sağlayıcı ve geliştirici tedbirleri alacağı; piyasalarda fiili veya anlaşma sonucu doğacak tekelleşme ve kartelleşmeyi önleyeceği düzenlenmiştir. Bu doğrultuda 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu sözleşme özgürlüğünün sınırlarının çatısını oluşturmuştur. 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'da sözleşme serbestîsine bir takım sınırlamalar getirilmiştir; ancak yapılan bu sınırlamalar rekabet hukuku kapsamında anlaşma olarak kabul edilen ilişkilere getirilmektedir. Çalışmada öncelikle rekabet hukukuna göre yapılan sınırlamaların anlaşmalara getirilmesi sebebiyle anlaşmanın unsurları ve kapsamı ele alınacaktır. Borçlar hukukunda düzenlenen sözleşmeden farkları değerlendirilecektir. İdari kararlar ve mahkeme kararları ile kabul edilen anlaşma örneklerine yer verilecektir. Ek olarak sözleşme özgürlüğünün sınırlandırılmasının Anayasa'da, Türk Borçlar Kanunu'nda ne şekilde düzenlendiği açıklanacaktır. Daha sonra sözleşme özgürlüğünün rekabet hukukunda hangi hükümler ve yöntemler doğrultusunda sınırlandırıldığı ele alınacaktır. Son olarak ise rekabet hukukuna göre sözleşme özgürlüğünü sınırlandıran düzenlemelerde beklenen etkinliğin ne olduğu, mevzuatın ne hallerde sözleşmelere müdahale ettiği veya sustuğu ve kamu politikalarının yeri değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
The existence of freedom of contract, which is one of the basic principles of private law is guaranteed, and also it is measured to ensure the healthy and orderly functioning of the goods and services markets, and to prevent the monopolization and cartelization resulting from the agreements in markets by the Constitution. In this respect, the Turkish Code of Obligations ( No.6098 ) has established a contractual scope and imposed restrictions on the freedom of contract, however, the Law on the Protection of Competition (No. 4054) has moved away from the definitions established by the TCO. With this study, firstly, the elements and scope of the agreement will be discussed in accordance with the competition law. In addition, it will be explained how the restriction of the freedom of contract is regulated in the Constitution and the Turkish Code of Obligations. Then, which provisions and methods of freedom of contract is restricted in competition law will be discussed. Lastly, the expected effectiveness of the regulations restricting the freedom of contract according to competition law, the legislation intervening or silencing the contracts and the place of public policies are evaluated and finally the public policies were included in the restriction of the freedom of contract and the importance of public policies in competition law was evaluated.