Kırşehir koşullarında yulaf ve tüylü fiğ karışım oranlarının ot verimi ve kalitesine etkisinin belirlenmesi
The effects of oat and hairy vetch mixture ratios on hay yield and quality in Kirsehir conditions
  1. Tez No: 595618
  2. Yazar: MÜBERRA KARAŞIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAFER OLCAYTO SABANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tüylü fiğ, Vicia villosa, yulaf, Avena sativa, karışım oranı, Hairy vetch, Vicia villosa, oats, Avena sativa, mixture ratio
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu araştırma Kırşehir ekolojik koşullarında Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme tarlasında yürütülmüştür. Çalışmada tescil edilmiş iki yulaf (Avena sativa L.) çeşidi (Yeniçeri ve Seydişehir) ve tüylü fiğ (Vicia villosa Roth.) çeşidinin (Seğmen) 6 farklı karışım oranlarıyla (0-100, 20-80, 40-60, 60-40, 80-20, 100-0 yulaf-fiğ) 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışma tesadüf bloklarında iki faktörlü faktöriyel deneme desenine uygun olarak planlanıp yürütülmüştür. Araştırmada incelenen özelliklerde bitki boyu 37.53-76.10 cm, yaş ot verimi 941-1882 kg/da, kuru ot verimi 218-560 kg/da, kuru otta tüylü fiğ oranı % 4.94-24.87, alan eşdeğerlik oranı 0.73-1.08, ham protein oranı % 10.70-21.30, ham protein verimi 39.70-60.83 kg/da, asit deterjan lif (ADF) % 24.47-28.88, asit deterjan lignin (ADL) % 4.42-6.18, sindirilebilir kuru madde oranı % 66.41-69.91, sindirilebilir kuru madde verimi 145-392 kg/da, nispi nem değeri (NYD) 128.0-175.8 olarak ölçülmüştür. Sonuç olarak Kırşehir ekolojik koşullarda Seydişehir ve Yeniçeri yulaf çeşitlerinin verimli oldukları, en uygun karışım oranlarının %60:40 ve %80:20 yulaf: tüylü fiğ olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is conducted in the experimental field of the Faculty of Agriculture of Ahi Evran University under the ecological conditions of Kirsehir. Two oat (Avena sativa L.) varieties (Yeniçeri and Seydişehir) and a hairy vetch variety (Vicia villosa Roth.) (Seğmen) were grown with 6 different mixture ratios (0-100, 20-80, 40-60, 60-40, 80-20, 100-0 oats:vetch). The trial was established in a two factorial randomized block design with three replications. The observed values recorded were 37.53-76,10 cm for plant heights, 941-1882 kg/da for green herbage yield, 218-560 kg/da for dry matter yield. Crude protein ratio, acid detergent fiber (ADF), acid detergent lignin (ADL) and digestible dry matter content ranged between 10.7-21.3 %, 24.47-28.88 %, 4.42-6.18 % and 66.41-69.91 %, respectively. Digestible dry matter yield changed from 145.27 to 392.67 kg/da, while relative humidity were between 128.0 and 175.8. It was concluded that Seydişehir and Yeniçeri varieties were suitable for Kırşehir conditions, and the optimum mixture ratios were % 60:40 and % 80:20 oats:hairy vetch.