Hurda demir curufu atığının sanatsal seramikte değerlendirilmesinin araştırılması
A research on the use of scrap iron cinder in artistic ceramics
  1. Tez No: 595680
  2. Yazar: FAHRETTİN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET HACIZADE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Curuf Atığı, Çevre Kirliliği, Seramik Çamur, Seramik Sır, Sinter Waste, Environmental Pollution, Ceramics Clay, Ceramics Glaze
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Seramik Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Endüstriyel üretimlerin hızla arttığı günümüzde özellikle katı atıkların birikerek çevreye yaptığı olumsuz etkiyi azaltmak amacıyla bir çok çalışma yapılmaktadır. Diğer taraftan üretimde kullanılacak doğal hammadde kaynaklarının gittikçe azalması, atıkların geri dönüşümü şeklinde ya da alternatif hammadde olarak değerlendirilmesi konularında çalışmalar her geçen gün artarak gündeme getirmektedir. Yapılan Litaretür taraması sonucunda araştırdığımız atıkla ilgili endüstriyel seramik alanında bir kısım çalışmalara bulunduğu fakat sanatsal seramikte bu konuda herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır.Bu nedenle çalışmada, söz konusu atığını sanatsal seramiğin sır ve çamur bünyelerinde değerlendirilebilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla Çalışmada kırmızı çamur ,döküm çamuru, şamot çamuru, ve beyaz çamurun çuruf atığı karışımları ile seramik bünyeler oluşturulnuştur. Elde edilen bünyeler, ;1000°C ;1100°C ;1250°C ;sıcaklıklarda elektirikli fırında pişirilmiştir. Çurufun seramik bünyeler üzerindeki etkisine bakılmıştır. Sır olarak yapılan denemelerde ise, matlaştırıcı, opaklaştırıcı ve renklendirici hammadde ve oksitler kullanarak, döküm çamur hazırlanan plakalarda ile cüruf atığı ilaveli seramik sır denemeleri yapılmıştır. Sır denemelerinin numuneleri 1000°C 1050°C sıcaklıklarda elektirikli fırında pişirilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda İzmir Habaş Demir Çelik Fabrikası hurda demir çurufu atığının sanatsal seramiğin çeşitli çamur bünyelerine ve seramik sıra katkı maddesi olarak uygulanmasının , elde edilen ürünlere bir takım estetik değer kazandırdığı görülmüştür.Bu nedenle söz konusu atığın sanatsal seramikte değerlendirilebileceği tespit edilmiştir.Diğer önemli bir husus da, bu tip araştırılmaların hem çevre kirliliğinin önlenmesi ve hemde ülke ekonomisine katkı bakımından faydalı olmasıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A great number of studies have been carried out in order to decrease the negative effect caused by the waste, especially solid waste on environment in present day when the industrial production has been increasing rapidly. On the other hand, the decrease in the sources of raw materials used in production has led companies to provide raw materials through the recycling of solid waste and utilizing solid fuel through recycling method. As a result of the literature review carried out, there are some studies related to the use of solid waste in industrial ceramics field; however, any studies related to the use of solid waste as raw material in the field of artistic ceramics after being recycled are not encountered. There are some studies about the positive and negative effects of the use of solid waste on glaze and clay bodies of artistic ceramics. Considering the results of these studies, ceramics bodies with red clay, moulding clay, chammotte clay, white clay and sinter waste mixtures. Obtained bodies were fired in electrical kilns at (1000°C 1100°C 1250°C) temperatures. The effect of sinter on ceramics bodies has been observed. When it was tested as glaze, ceramics glaze with sinter addition has been tested on plates prepared with moulding clay created by using matting opacifier and coloring raw material and oxides. Glaze testing samples were fired in electrical kilns at 1000°C 1050°C temperatures. As a consequence of the study it has been determined that since the application of the sinter of scrap iron in İzmir Habaş Iron and Steel Plant on various clay bodies on artistic ceramics and its use as an additive to ceramics glaze has enriched the products aesthetically, it can be utilized on artistic ceramics. Another important point obtained as a result of researches is that these researches both prevent environmental pollution and contribute to the national economy.