Cebeci taş ocaklarındaki yüksek şevlerin duraylılıklarının değerlendirilmesi
Assessment of stabilities of steep slopes in Cebeci̇ rock quarries
  1. Tez No: 595694
  2. Yazar: RAMAZAN HASLET DİLLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİYE TUĞRUL, DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şev Duraylılığı, k oranı, Sayısal Analiz, Trakya Formasyonu, Slope Stability, k”ratio, Numerical Analysis, Thrace Formation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nde yüksek lisans tezi olarak hazırlanmış olan bu çalışma da, İstanbul Cebeci bölgesinde yer alan taş ocaklarının yer yer 300 metreyi bulan dike yakın şevlerinin duraylılıkları değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme kapsamında inceleme alanında bulunan Karbonifer yaşlı Trakya Formasyonu'nun jeolojik, petrografik ve mühendislik özellikleri belirlenmiştir. Duraylılık analizleri için Hoek-Brown yenilme mekanizması modeli kullanılmıştır. Hoek-Brown yenilme modeli için kaya kütlesinin tasarım parametreleri belirlenmiştir. Duraylılık analizleri RS2 (Phase) programı kullanılarak iki boyutlu sonlu elamanlar yöntemi ile yapılmıştır. Trakya Formasyonu geçirdiği orojenezler ile çok fazla kırıklı, çatlaklı, faylı bir yapı sunmaktadır. Şev duraylılığında etkili parametre olan bu süreksizlikler, analizlerde göz önünde bulundurularak süreksizliklerin etkileri de sayısal analizlerde değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda iki farklı litolojik birim (kumtaşları ve kireçtaşları) için 6 farklı“k”oranı ile analizler yapılmış“k”oranındaki değişimin analiz sonuçları üzerine etkileri değerlendirilmiştir. Ekim 2019, 116 sayfa.
Özet (Çeviri)
This study, which was prepared as a master's thesis at Istanbul University-Cerrahpaşa Graduate Education Institute, evaluates the stability of the steep slopes of the quarries in the Cebeci district of Istanbul up to 300 meters. Within the scope of this research the geological, petrographic and engineering properties of the Carboniferous Thrace Formation in the study area were determined. For stability analysis, the Hoek-Brown failure mechanism model was used. The design parameters of the rock mass for the Hoek-Brown failure model were determined. Stability analysis was performed by using RS2 (Phase) program and two dimensional finite elements method. Thrace Formation presents a very fractured, cracked and faulted structure with its orogenesis. These discontinuities, which are effective parameters for slope stability, and their effects were considered in the numeric analysis. As a result of the studies, 6 different“k”ratios were analyzed for two different lithological units (sandstones and limestones) and the effects of the change in the“k”ratio on the results of the analysis were evaluated. Octoberber 2019, 116 pages.