İmam-ı Şâfiî ve kadın özgürlüğü
İmam-i Şafiî and freedom of women
- Tez No: 595700
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İmam-ı Şâfiî, Feminizm, Kadın, Özgürlük, İmam-ı Şâfiî, Feminism, Women, Freedom
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Özgürlük kavramı genel olarak tarih boyunca farklılaşmış, aynı şekilde İslam Tarihi boyunca olduğu gibi günümüz İslam dünyasında da. Kadına biçilen roller değişmiştir. Dünyada ve ülkemizde çok popüler hareket olan feminist hareketlerin değişen kadın algısı üzerinde etkisi olmuştur. İslam mezheplerine göre insan özgürlüğü ve insan özgürlüğü ile ilgili kavramlara yüklenen anlamlar farklılaşabilmiştir. Bu durum insan özgürlüğü açısından temel yaklaşımları etkilemiştir İmam-ı Şâfiî'nin düşünce dünyasında kadın özgürlüğü ve kadının konumuna dair düşüncesinin, kendi içinde yaşadığı toplumun örf adetlerinden etkilendiğini söylemek mümkündür. Ancak bunun kadınla ilgili İslam'ın yegâne yorumu gibi değerlendirilmemesi gerekir.
Özet (Çeviri)
The concept of freedom has generally been differentiated throughout history, just as it has been throughout Islamic history, in today's Islamic world. The roles assigned to women have changed. The feminist movements, which are very popular around the world and in our country, have had an impact on the changing perception of women. According to Islamic sects, the meanings attributed to the concepts related to human freedom and human freedom could be differentiated. This has affected basic approaches to human freedom It is possible to say that Imam Shafi'i's idea of women's freedom and the position of women in the world of thought is influenced by the customs of the society in which she lives. However, this should not be regarded as the only interpretation of Islam concerning women.