Baklan halk inançları ve uygulamaları üzerine bir araştırma
A study on about Baklan folk beliefs and applications
- Tez No: 595705
- Danışmanlar: PROF. DR. NASUH GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Religion, Folklore, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İnanç, İman, İnanış, Hurafe, Batıl İnanç, Halk İnançları, Kutsal, Kutsal Mekân, Kutsal Zaman, Believe, Faith, Believing, Superstition, Old Wives' Tale, Folk Beliefs, Sacred, Holy Place, Holy Time, Baklan, Phenomenology of Religion, Holy Place and Time
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Halk inançları kültürün bir parçasıdır. Bu inançların kaynakları dini, ekonomik ve folklorik olabilir. Bunların bir kısmı kültüre herhangi bir başka kültürden geçmiş de olabilir. Bunların tamamının köklerini başka yerlerde aramak pek doğru bir tutum olarak görülmemelidir. Bunların çoğunluğunun içinde bulunulan kültürün bir ürünü olduğu kabul edilmelidir. Kültürü, yaşayan bir organizma olarak düşünürsek halk inançlarının bu canlıya uymaları gerekmektedir. Aksi takdirde yaşamayacaklardır. Yine bu inançların sosyolojik ve psikolojik işlev üstlendikleri ve problem çözmeye yönelik olarak ortaya çıktıkları kabul edilebilir bir gerçektir. Hatta biraz daha öteye giderek bunların bir topluluğun millet olma unsurlarından biri olduğunu ileri sürmek pek de yanlış olmayacaktır.
Özet (Çeviri)
Folk beliefs are part of culture. The sources of these beliefs can be religious, economic and folkloric. Some of them may have come to the culture from any other culture. Looking for the roots of all of them elsewhere should not be seen as a correct attitude. The majority of them should be regarded as a product of the culture in which they are present. If we consider culture as a living organism, folk beliefs must follow this creature. Otherwise they will not survive. Again, it is an acceptable fact that these beliefs assume sociological and psychological functions and emerge for problem solving. It would not be wrong to go even further and argue that they are one of the elements of being a nation of a community.