Investigation of methylolation reaction parameters to reduce free formaldehyde content in methylated melamine formaldehyde resin
Metillenmiş melamin formaldehit reçinesindeki serbest formaldehit içeriğini azaltmaya yönelik metilolleme tepkimesinin parametrelerinin incelenmesi
  1. Tez No: 595794
  2. Yazar: GÖZDE TÜRKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİRCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemical Engineering, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: melamin, formaldehit, metanol, metilolleme, kendiliğinden yoğunlaşma, melamine, formaldehyde, methanol, methylolation, self condensation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Fırın kürlenmeli boya sistemlerinde, melamin formaldehit reçinesi akrilik, polyester, alkid gibi hidroksil grubu içeren reçinelerin çapraz bağlayıcısı olarak kullanılmaktadır. Organik sistemlerdeki uyuşurluğunu arttırmak amacıyla alkollerle modifiye edilerek sentezlenir. Bu çalışma kapsamında metanolle modifiye edilmiş, metillenmiş, melamin formaldehit reçinesi üretilmiştir. Melamin molekülündeki amin gruplarına formaldehit bağlanması ile metilol grupları oluşur. Metilolleme olarak adlandırılan bu tepkime, üretim sürecinin ilk adımını oluşturur. Bu tepkime sonucu oluşan metilol gruplarının kendi aralarında gerçekleşen yoğunlaşma tepkimesi sonrası melamin formaldehit reçinesi oluşur. Metilol gruplarının bir kısmının kendiliğinden yoğunlaşma tepkimesine katılımına izin verilirken, bir kısmının da eterleme/alkilleme tepkimesiyle alkolle modifiye edilmesi ile reçine sentezi tamamlanır. Reaksiyona girmemiş ham maddeler ve oluşan yarı ürünlerin damıtma yoluyla ürün karışımından uzaklaştırılması ile reçine istenilen düzeyde saflaştırılır. Damıtma aşamasında formaldehitin bir kısmı uzaklaştırılsa da, hem nihai ürün karışımında reaksiyona girmemiş formaldehit, hem de kendiliğinden yoğunlaşma tepkimeleriyle açığa çıkan formaldehit bulunmaktadır. Reçine üretimi sırasında kullanılan ham madde oranları ve tepkime koşulları serbest formaldehit miktarına etki etmektedir. Bu çalışma kapsamında, kullanılan formaldehit kaynağı, formalin hazırlama yöntemi, formaldehit/melamin mol oranı, başlangıç formaldehit derişimi, metilolleme tepkimesi pH düzeyi, sıcaklığı ve süresinin serbest formaldehit miktarına etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In oven cured paint systems, melamine formaldehyde resin is used as the crosslinker of hydroxyl group-containing resins such as acrylic, polyester, alkyd. It is synthesized by modification with alcohols in order to increase the compatibility in organic systems. Methanol modified, methylated, melamine formaldehyde resin was produced in this study. Methylol groups are formed by the addition of formaldehyde to amine groups in melamine molecule. The reaction called methylolation reaction is the first step of production process. Melamine formaldehyde resin is formed by self-condensation reaction between methylol groups which are formed by methylolation. Although self-condensation is desired at a ratio, it is desired to modify some part of methylol groups by alcohol in resin synthesis. The resin is purified to the desired level by removing unreacted raw materials and the byproducts from the product mixture by distillation. The final mixture contains free formaldehyde from both unreacted formaldehyde and formaldehyde released from self-condensation reactions even if some amount of formaldehyde is removed by distillation. The raw material ratios and reaction conditions affect the amount of free formaldehyde during resin production. In the study, the effect of formaldehyde source, method of formalin preparation, formaldehyde/melamine molar ratio, initial formaldehyde concentration, methylolation, reaction pH, temperature and time was investigated on the amount of free formaldehyde.