Geleneksel Türk evi mimarisinin incelenmesi: Düzce-Konuralp örneği
Examination of traditional Turkish house architecture: Case of Düzce-Konuralp
  1. Tez No: 595826
  2. Yazar: ELİF BESLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM SALLI BİDECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel mimari, Geleneksel Türk evleri, Konuralp Mahallesi, Prusias ad Hypium, Traditional architecture, Traditional Turkish house, Konuralp neighborhood, Prusias ad Hypium
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Geleneksel mimari, insanların fizyolojik gereksinimlerine, yapı malzemelerine ulaşılabilirliğe ve yerel geleneklerin yansımasına dayalı bir kavramdır. Yerel ve küresel ölçekte incelendiğinde, geleneksel mimari eserler, sosyal, kültürel, ekonomik, ekolojik ve psikolojik parametreler göz önüne alınarak inşa edilmektedir. Bu bağlamda, zengin bir coğrafya ve tarihe sahip olan ülkemizde özgünlüğünü koruyabilmiş geleneksel mimari eserlerin kültürel miras adına incelenmesi önem arz etmektedir. Çalışmada; Düzce ili, Konuralp Mahallesinde özgünlüğünü korumuş sivil mimari evler arasından seçilen 12 adet tescilli ve 1 adet tescilsiz geleneksel ev gelecek araştırmalara kaynak oluşturmak ve geleneksel Türk evi mimari özellikleri ile benzerliğini tespit etmek amacıyla incelenmiştir. İncelenen evlerden elde edilen bilgiler sonucunda bina-sokak ilişkisi, coğrafi, sosyal ve tarihi faktörler etkisinde oluşan plan tipi, cephe özellikleri, yapım sistemi ve malzeme tercihinin geleneksel Türk evi kavramıyla benzerlik gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Traditional architecture is a concept that is based on the physiological requirements of individuals, accessibility to construction materials, and the reflection of local traditions. Considered on both local and global scale, works of traditional architecture are built taking into account social, cultural, economic, ecologic, and psychological parameters. In this context, it is of high importance, in terms of cultural heritage, to study the traditional architectural works that have preserved their authenticity to date in our country that has rich geography and history. In research; 12 registered and 1 unregistered traditional houses selected from among civil architectural houses that have preserved their authenticity in Konuralp neighborhood of Düzce city, were examined in order to provide a source for future researches and determine the similarities of the traditional Turkish house architectural features. As a result of the information obtained from the houses examined, it was determined that the plan-type, facade properties, construction system and material preference that formed under the influence of building-street relationship, geographical, social and historical factors were similar to the concept of traditional Turkish Houses.