Aspergillus brasiliensis'ten sıvı kültür koşullarında üretilen sekonder metabolitlerin taranması
Screening of secondary metabolites produced in liquid culture conditions from aspergillus brasiliensis
  1. Tez No: 595910
  2. Yazar: HATİCE CEMRE ÜNVER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL HAKKI AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aspergillus brasiliensis, sekonder metabolitler, sıvı kültür fermantasyonu, deneysel tasarım, Aspergillus brasiliensis, secondary metabolites, submerged fermentation, experimental design
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tezde sıvı kültür fermantasyonunda değişen kültür koşulları ve ortam bileşenleri sonunda Aspergillus brasiliensis tarafından üretilen sekonder metabolitler ve çeşitlilikleri incelenmiştir. Üç farklı sıcaklık, çalkalama hızı, pH ve C/N oranı değerleri için deneysel tasarım uygulanarak YES broth ortamında yapılan üretimlerde hangi koşulların sekonder metabolit üretimi ve çeşitliliği üzerinde daha etkili olduğu taranmıştır. Tarama sonrasında sonuçlar değerlendirildiğinde beklenen en iyi sonucun sıcaklık 25 °C, çalkalama hızı 210 rpm, pH 6 ve C/N oranı 32 olduğunda elde edildiği görülmüştür. Farklı karbon ve azot kaynaklarının etkisinin incelenebilmesi için YES broth ortamı baz alınarak bir önceki denemede belirlenen koşullar altında, altı farklı karbon ve beş farklı azot kaynağının kombinasyonları ile üretimler gerçekleştirilmiştir. En fazla sekonder metabolit çeşitliliği sükroz & CSL kullanılan ortamda gözlenmiştir. İz elementlerin etkisinin görülebilmesi için belirlenen koşullar altında ve sükroz & CSL içeren ortamlarda demir, mangan, bakır ve çinko elementlerinin kombinasyonları denenmiştir. Sonuç olarak sekonder metabolit profilleri açısından ortamlar arasında ciddi bir fark olmadığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, effects of variable culture conditions and media components on secondary metabolites produced by Aspergillus brasiliensis in liquid culture fermentation were investigated. Experimental design was applied for three different values of temperature, agitation speed, pH and C/N ratio to determine which conditions were more effective on secondary metabolite production and diversity. After screening, the best results were obtained when the temperature was 25 °C, shaking speed 210 rpm, pH 6 and C/N ratio 32. In order to examine the effect of different carbon and nitrogen sources, the productions were made with combinations of six different carbon and five different nitrogen sources based on YES broth medium. The highest secondary metabolite diversity was observed in sucrose and CSL medium. Combinations of iron, manganese, copper and zinc were tested in sucrose & CSL medium under the determined conditions in order to see the effect of trace elements. In conclusion, there is no significant difference between the media in terms of secondary metabolite profiles.