Bekir Topaloğlu'nun hayatı ve kelami görüşleri
Bekir Topaloğlu's life and his views on 'Kalam'
- Tez No: 595995
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Akaid, Bekir Topaloğlu, din, İslam, kelam, Bekir Topaloğlu, faith, Islamic, kalam, religion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Cumhuriyet dönemi Türkiye'sinin başından itibaren İslâmî ilimlere dair gerçekleştirilen çalışmalara bakıldığında, bunların sınırlı sayıda oldukları ve özellikle akademik yayınların oldukça az olduğu bilinen bir husustur. Fakat aradan geçen kısa bir süreye rağmen, günümüze gelindiğinde Temel İslam Bilimleri alanında yürütülen çalışmaların oldukça canlılık kazandığı görülmektedir. Bu faaliyetlerin canlılık kazanmasının nedeni, cumhuriyetin kuruluşundan itibaren, sınırlı sayıda da olsa İslami ilimler alanında akademik camiada söz sahibi olmuş kimselerin üstün gayretleridir. Bekir Topaloğlu da son dönemde Türkiye'de modern kelâm çalışmalarının öncülerinden birisi olmuş, yetiştirdiği sayısız öğrenci ve telif ettiği pek çok eser ile önemli bir yer edinmiştir. Bu çalışmanın konusu, son dönem İslam âlimlerinden Bekir Topaloğlu'nun hayatı ve kelam görüşleridir. Bu çalışma, giriş, Bekir Topaloğlu'nun Hayatı, Bekir Topaloğlu'nun Kelami Düşünceleri ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, yapılan araştırmanın problemi ve yöntemi anlatılmıştır. Birinci bölüm, Topaloğlu'nun hayatına hasredilmiş olup bu bölümde, Topaloğlu'nun aile ve çalışma hayatı ile eserleri ve öğrencileri ele alınmıştır. İkinci bölümde ise Topaloğlu'nun kelami görüşlerinden bazılarına yer verilmiştir. Burada kelâm ilminin temel konularına dair Topaloğlu'nun benimsediği çizgi ve yorumlama yöntemine dair bir perspektif sunulmaya gayret edilmiştir. Sonuç bölümünde ise tez sürecinde ulaşılan kanaatlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
When the studies on Islamic Sciences of the early republican period of Turkey are analyzed, it is a known fact that these studies are limited in number, and academic publications are very few. However, despite the short period of time, the studies carried out in the field of Basic Islamic Sciences have considerably gained dynamism today. The reason that these activities have gained dynamism is the superior efforts of those who have had a say in the academic community in the field of Islamic Sciences, although they are few in number, since the foundation of Republic of Turkey. Bekir Topaloğlu has become one of the pioneers of modern“Kalam”studies in Turkey recently, and gained an important position with the numerous students who were trained, and many publications which were copyrighted by himself. The subject of this study is the life and“Kalam”views of Bekir Topaloğlu, a recent Islamic scholar. This study consists of introduction, the Life of Bekir Topaloğlu, the Views of Bekir Topaloğlu on“Kalam”and conclusion chapters. In the introduction part, the problem and method of the research were examined. The first chapter was devoted to Topaloğlu's life, and his family and working life as well as his works and students were discussed. In the second chapter, some of the views of Topaloğlu on“Kalam”were included. Here, an attempt was made to present a perspective on the line and interpretation method adopted by Topaloğlu on the basic subjects of“Kalam”. In the conclusion part, the conclusions reached during the course of thesis were given.