Örgütsel adalet unsurlarının örgütsel stres üzerindeki etkisi ve bir araştırma
The effect of organizational justice elements on organizational stress and a research
- Tez No: 596036
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET OZAN CİNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel adalet, Örgütsel stres, Örgütsel Adaletin Unsurları, Örgütsel Stres Faktörleri, Su Ürünleri İşletmesinde Bir Araştırma, Organizational justice, Organizational stress, Elements of Organizational Justice, Organizational Stress Factors, A Research Company İn Aquaculture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Sanayileşme ve teknolojik gelişmelerin artması ile birlikte iş yaşamında meydana gelen hareketlilik ve rekabet ortamından kaynaklanan yoğun iş temposu insanların stresli bir ortamda çalışmalarını kaçınılmaz kılmıştır. Çalışma hayatında meydana gelen bu hızlı değişimler sonucunda çalışanların yoğun bir şekilde strese maruz kaldıkları görülmektedir. Stres kişinin sosyal, aile ve iş hayatını doğrudan etkilemektedir. Bu etki sonucunda kişi sağlığını kaybetmekte ve iş hayatında verimsizleşmektedir. Bu çalışma örgütsel adalet unsurlarının örgütsel stres üzerindeki etkisini araştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma Samsun ilinde deniz ürünleri işleyen bir fabrikada 99 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmada elde edilen bulgulara göre; örgütsel adalet unsurlarının bir takım örgütsel stres unsurları üzerinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır. İşlemsel adalet ve etkileşimsel adaletin iş yükünden kaynaklanan stresi etkilediği, etkileşimsel adaletin beceri kullanımı üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırmada beklenenin aksine dağıtımsal adaletin örgütsel stres üzerinde herhangi bir etkisi tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
With the increase in industrialization and technological activity, the diversity of the ongoing events in the business life and the intensification of competition have made it inevitable to work together in a stressful manner when there is intense work tempo. These rapid changes in working life seem to be intensely stressed by employees. The stress on the menu is impressive directly from the social, family and business life. This impressive person loses his health and becomes inefficient in business. This study was conducted to investigate the effects of organizational justice on organizational stress. The study was conducted with the participation of individuals in a seafood processing factory in Samsun. According to the findings obtained in the study; It was concluded that organizational justice elements affect some organizational stress elements. It was found that procedural justice and interactive justice affect the stress caused by the workload and interactive justice has a significant effect on skill use. Contrary to what was expected in the research, no effect of distributional justice on organizational stress could be identified.