Tekdüzen muhasebe sistemine göre hazırlanmış bir mali tablonun Türkiye muhasebe standarlarına göre uyumlaştırma uygulaması
Adaptation of financial statements to the new turkish accounting standards: An application
- Tez No: 596035
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN YANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Muhasebe Standartları, Tekdüzen Muhasebe Sistemi, Bilanço, Gelir Tablosu, Turkish Accounting Standards, the Uniform Accounting System, Balance Sheet, Income Statement
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Küreselleşmenin sonucu olarak piyasalarda yaşanan değişimlerin, finansal bilgilerin uluslararası alanda karşılaştırılabilir olması gündeme gelmiştir. Bu nedenle ülkeler arasındaki muhasebe uygulamalarındaki farklılıkların giderilmesi için birçok ülkede muhasebe standartları çalışmaları yapılmıştır. Standartların oluşturulması için yapılan çalışmalar ülkemizde Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu (TMSK) tarafından yürütülmüştür. TMSK, Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu'nca (International Accounting Standars Board-IASB) hazırlanan Uluslararası Muhasebe Standartlarını aynen alıp tercüme ederek Türkiye Muhasebe Standartları'nı (TMS) oluşturmuştur. Bu çalışmada muhasebe standartlarının oluşturulma çalışmaları ve finansal tablolara ilişkin genel bilgiler hakkında detaylı bir analiz yapılmıştır. Daha sonra bilanço ve gelir tablosuyla ilişkili Türkiye Muhasebe Standartları ele alınmış ve bu standartların Tekdüzen Muhasebe Sistemi'yle farklılıkları ortaya koyulmuştur. Son olarak bir işletmenin kuruluşundan itibaren dönem sonuna kadar yaptığı işlemlerin her iki sisteme göre yevmiye ve envanter kayıtları yapılarak büyük defterleri hazırlanmıştır. Ayrıca işletmenin bilanço ve gelir tabloları hazırlanarak aradaki farklılıklar yorumlanmıştır. Bir işletmeye ilişkin tüm muhasebe kayıtlarının Türkiye Muhasebe Standartlarına göre yapılmasının uygulamada kolaylık sağlamada örnek olması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
It is currently being argued that the financial information and the changes in the market could be comparable internationally, due to globalization. For this reason, there has been some work done trying to remove the differences in accounting applications across countries, and to create common standards. In our country, the work to create common standards has been implemented by Turkish Accounting Standars Commission (TMSK). TMSK took the International Accounting Standards as it is, which was prepared by International Accounting Standards Board, and translated into Turkish and created Turkish Accounting Standards (TMS). This study first reviewed general information about the work of creating accounting standards and financial charts. Later on, the Turkish Accounting Standards were examined regarding the balance sheet and income statement and the differences of these standards with the Uniform Accounting System were pointed out. Finally, the ledgers of a company were compiled since its foundation until the end of the term according to both of the systems by registering wage and inventory records. Moreover, the balance sheet and income statement of the company were compiled and were interpreted. This study aims to be an exemplary work of adapting the implementation of registering all accounting records of a company according to the Turkish Accounting Standards.