Galium incanum bitki ekstraktlarınınbiyolojik aktivitelerinin incelenmesi
Investigation of biological activities ofGalium incanum plant extracts
- Tez No: 596039
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CENGİZ BALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Rubiaceae, Bitki ekstraktları, DNA koruma, Antimiktobiyel etkinlik, Rubiaceae, Plant extracts, DNA protection, Antimicrobial activity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genetik ve Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Birçok antibiyotiğe karşı gelişen yüksek bakteri direnci nedeniyle, doğal bitki ve bitkisel ürünlerden yeni antimikrobiyal ilaç çalışmaları yapılmaktadır. Bunların sentetik ilaçlara göre daha güvenilir olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, antimikrobiyal ilaçlara yönelik zorluk, test ve geliştirme olanaklarının eksikliğidir. Çalışmamızın amacı, Galium incanum bitki ekstraktlarının antimikrobiyal etkinliklerini farklı bakteri suşlarına karşı test etmek ve DNA koruma özelliklerini kontrol etmektir. Bu bitkinin belirgin antimikrobiyal özelliği ve mükemmel DNA koruma etkisi tespit edilmiştir. Etil asetat ve metanol ekstraktları, gram pozitif ve gram negatif bakteri suşlarını etkilemiştir. Ancak bu bitkinin su ekstraktı diğerleri kadar etkili olmamıştır. Etil asetat ekstraktı, E. coli, Serratia marrecens, Staphylococcus epidermis, Alpha haemolyticus streptococcus, Pseudomonas aeruginosa ve Listeria monocytogenes ATCC 1304 bakteri suşları için 500 μg/ml ile en iyi MBC değerini göstermiştir. DNA koruma sonuçları, 10 mg/ml su ekstraktının en fazla etkiyi gösterdiğini (%74) ve %66 DNA koruma kabiliyeti ile ardından metanol ekstraktının geldiğini göstermiştir. Bu çalışma, Galium incanum' dan üç farklı bitki ekstraktının biyolojik potansiyeli hakkında bilgiler sunmaktadır. Araştırmanın sonucu, gelecekteki bilim adamlarının, bitki ekstraktlarından elde edilen antimikrobiyal ilaçların geliştirilmesi üzerine çalışmaları için birçok kapı açmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to the high bacterial resistance to many antibiotics, new antimicrobial drug studies are being conducted from natural plants and herbal products. They are thought to be more reliable than synthetic drugs. Moreover, the challenge to antimicrobial drugs is the lack of testing and development opportunities. The aim of our study was to investigate the antimicrobial activities of the Galium incanum plant extracts against different bacteria strains and to check their DNA protection property. This plant had some remarkable antimicrobial effect and displayed great DNA protection effect. Ethyl acetate and methanol extracts affected the different strains of gram positive and gram negative bacteria but it was less for water extract for this plant. The ethyl acetate extract showed the best MBC value which was 500 μg/ml for E. coli, Serratia marrecens, Staphylococcus epidermis, Alpha haemolyticus streptococcus, Pseudomonas aeruginosa, Listeria monocytogenes ATCC 1304. DNA protections results showed that 10 mg / ml water extract had the most protection activity (74%), followed by methanol extract with 66% DNA protection. This study provides additional insights into the biological potential of three different plant extracts from the Galium incanum. The outcome of the research has opened many doors for the future scientists to work on the development of antimicrobial drugs from the plant extracts.