Kardiyovasküler hastalığı olanlar ile sağlıklı bireylerin psikolojik dayanıklılıklarının incelenmesi
Examination of the psychological resilience of healthy individuals with cardiovascular disease
  1. Tez No: 596132
  2. Yazar: ÜMMÜHAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. ŞEYDA DÜLGERLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cardiovascular disease, psychological resilience
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Amaç: Bu araştırma kardiyovasküler hastalığı olan ve olmayan sağlıklı bireylerin psikolojik dayanıklılık düzeyini ve bunu etkileyen faktörleri incelemek amacıyla yapılmış tanımlayıcı, karşılaştırmalı ve kesitsel türde bir araştırmadır. Yöntem: Araştırma 1 Ekim 2018- 1 Ocak 2019 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi kardiyoloji polikliniğinde ve diğer polikliniklerde ( göz, beyin cerrahi, nöroloji) yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini kardiyovasküler hastalığı olan 137 birey ve sağlıklı (kronik bir hastalığı olmayan) 144 birey olmak üzere toplam 281 birey oluşturmuştur. Veriler, '' Kişisel Bilgi Formu'' ve ''Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği'' ile toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 22 programı ile yapılmıştır. Verilerin analizinde sayı ve yüzde dağılımlar, ortalama ve standart sapma, Ki Kare, İndipendent Samples T-testi, ANOVA analizi uygulanmıştır. Bulgular: Kardiyovasküler hastalığı olan bireylerin çoğunluğu (%64,0) erkek, sağlıklı bireylerin çoğunluğu (%55,6) kadındır. Kardiyovasküler Hastalığı olan bireylerin çoğunluğu (%43,2) 51-65 yaş aralığında, sağlıklı bireylerin çoğunluğu (%41,0) 36-50 yaş aralığındadır. Kardiyovasküler hastalığı olan bireylerin psikolojik dayanıklılık ölçeği puan ortalamaları 70,94 ± 18,73, sağlıklı bireylerin puan ortalaması 68,50±15,73 tür. Kardiyovasküler hastalığı olan bireylerin Yapısal Stil puan ortalaması 11,20±4,39, sağlıklı bireylerin Yapısal Stil puan ortalaması 9,51±3,32'dir. Kardiyovasküler hastalığı olan bireylerin Gelecek Algısı puan ortalaması 10,06±4,62, sağlıklı bireylerin Gelecek Algısı puan ortalaması 8,77±3,21'dir. Sonuç:Kardiyovasküler hastalığı olan bireyler ile sağlıklı bireyler arasında psikolojik dayanıklılık düzeyi açısından anlamlı bir fark olmadığı fakat psikolojik dayanıklılık ölçeği alt boyutlarından Yapısal Stil ve Gelecek Algısı düzeyinde sağlıklı bireyler lehinde anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose :This research is a descriptive, comparative and cross-sectional field study aimed to examınatıon the factors affect the psychological resilience of individuals with cardiovascular disease and healthy individuals. Method :The study was carried out between October 1, 2018 and January 1, 2019 at the cardiology polyclinic and the other polyclinics of Eskişehir Osmangazi University (ESOGÜ) Health Application and Research Hospital. The sample of this study consisted of the sum of 281 individuals who are 137 individuals with cardiovascular disease and 144 healthy individuals (without a chronic disease, showing homogeneous characteristics like the group with disease). The data were collected via“Personal Information Form”and“Adult Psychological Resilience Scale”. Statistical analysis of the data was performed via SPSS 22 program. Number and percentage distributions, mean and standard deviation, Chi Square Test, Indipendent Samples T-test, ANOVA analysis wereimplemented for data analysis. Findings : The majority (64.0%) of the patients with cardiovascular disease were male and the majority (55.6%) of the healthy individuals were female. The majority (43.2%) of individuals with Cardiovascular Disease were in the 51-65 age range, and the majority (41.0%) of healthy individuals were in the 36-50 age range. The mean score of the psychological resilience scale of individuals with cardiovascular disease is 70.94 ± 18.73, the mean score of the psychological resilience scale of healthy individuals is 68.50 ± 15.73. The mean structural style score of the individuals with cardiovascular disease was 11,20 ± 4,39 and the mean structural style score of healthy individuals was 9.51 ± 3,32. Mean perception of future of individuals with cardiovascular disease is 10.06 ± 4.62, mean perception of future of healthy individuals is 8.77 ± 3.21. Conclusion : There is no significant difference is found in terms of psychological resilience level between the individuals with cardiovascular disease and healthy individuals; however, there is a significant difference is seen on the level of the structural style and the future perception level that are the subscales of psychological resilience scale on the side of healthy individuals