Püskürtme tekniği ile karbür kaplamalarının sıcaklık kademelerinde tribolojik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of tribological characteristics of carbide coatings with spraying techniques in temperature stages
- Tez No: 596211
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYYUP GERÇEKCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alevle Toz Püskürtme, Ara Yüzey, Kaplama, Aşınma, Powder flame spraying, Coating, Interface, Wear
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada; alevle toz püskürtme yöntemi kullanılarak WC12Co Agglomerated Sintered ve Metco 15F Ni 17Cr 4Fe 3.5B 1C tozları ile kaplanan AISI 304 Paslanmaz Çeliğinin aşınma davranışları incelenmiştir. Bu deneyler için Aynur Metal San. Tic. Ltd. Şti. de hazırlanan numuneler, Senkron Metal&Seramik Kaplama San. Tic. Ltd. Şti. firmasında kaplanmıştır. Aşınma testleri Erciyes Üniversitesi Malzeme laboratuarında gerçekleştirilmiştir. Aşınma testleri disk-disk sisteminde gerçekleştirilmiştir. Deneysel çalışmalar artan sıcaklık, değişken yük, değişken yol ve sabit kayma oranlarda üç ana grup parametre altında ve kuru şartlarda incelenmiştir. Deneyler sonucunda her iki parametrenin de kaplama malzemesinin aşınma davranışını geliştirdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; wear behaviour of AISI 304 stainless steel coated with WC12Co Agglomerated Sintered and Metco 15F Nİ 17Cr 4Fe 3.5 B 1C powders was investigate dusing flame spraying method. For the seexperiments, Aynur Metal San. Tic. Ltd. Şti. is prepared samples which are covered in Senkron Metal & Seramik Kaplama San. Tic. Ltd. Şti. Abrasion tests were carried out in theMaterial Laboratory of Erciyes University. Abrasion tests were performed in the disc-disc system. Abrasive is used again stsanding. Experimental studies were investigated under three main group parameters and under dry conditions in increasing temperature, variable load, and fixed slip ratios. As a result of the experiments, it was determined that both coating materials improved wear behavior.