Tüketilen enerji bakımından karayolları ve raylısistemlerin kıyaslanması: Ankara örneği
Comparison between highways and rail systems in terms of energy consumption: Example of Ankara
- Tez No: 596260
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEREF ORUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Raylı Sistemler, Toplu Taşıma Sistemleri, Karayolları ve Raylı Sistemlerin Karşılaştırılması, Rail System, Compared Highway And Rail System, Energy Consumed
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ulaştırma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Kentleşmenin artışıyla beraber pek çok yerleşim bölgesinde ulaştırma arzına cevap vermenin yetersiz kalması önemli sorunlar arasında yer almaktadır. Bu sorun karşısında çözüm yolu olarak oldukça önemli bir yere sahip olan kent içi toplu taşıma konusuna ve bu konuda raylı sistemlerin yeri ve önemine yer verilmiştir. Raylı sistemlerin önemi somut örneklerle belirli bir bölge üzerinden anlatılmıştır. Nüfus yoğunluğu hesaplanan belli mesafelerde enerji tahmini üzerinde durulmuştur. Çalışma kapsamında Ankara ili örnek olarak seçilmiş olup toplu taşımada faaliyet gösteren Kızılay- Çayyolu Metrosu (M2 hattı) üzerinde çalışma yapılmıştır. Bu güzergâh üzerinde karayolu ile raylı sistem karşılaştırması yapılarak taşıma maliyeti ve diğer yönlerden ciddi farkların olduğu görülmüştür. Tez kapsamında M2 hattının şehir içi trafik akışına katkıları araştırılmıştır. Raylı sistemlerin hem trafik sorununa çözüm olması hem de enerji tüketimi bakımından sahip olduğu avantajları uygulama örneği üzerinden anlatılmıştır. Bu avantajlar arasında çevreye, ülke ekonomisine, bireylerin sosyal ve kültürel hayatına kattığı faydalar ele alınmıştır. Bu bağlamda tükettiği enerjinin bağımlı olduğu belli değişkenler tespit edilerek Eviews paket programı ile aralarındaki ilişki saptanmıştır. Böylelikle elde edilen denklemin nüfus yoğunluğu hesaplanan (tahmin edilen) belli mesafeler için tüketilecek enerji tahmininin yapılmasında yol gösterici olduğu ortaya konmuştur. Yeni yapılacak raylı sistem inşaatlarının fayda maliyet analizlerine dayandırılması gerekliliği üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Insufficiency of public transportation services in many residential areas is among the most important problems due to the increase of urbanization. Because of the the significant role rail system plays in the solution of this problem, rail systems place and importance in urban transportation are main subjectsof this study. The importance of rail systems has been explained with concrete examples in a specific area. As an example, Kızılay-Çayyolu Subway (M2 line), which is operating under Ankara public transportation system, has chosen. Ankara has been deemed appropriate for our study because of the fact that the above-mentioned subway line has recently come into operation and the fact that Ankara is a overpopulated zone and it is a zone where a transportaton problem is experenced too much. The contributions of M2 line to urban traffic flow have been examined in this thesis. The comparative advantages and disadvantages of land transportation and rail system transportation of Kızılay-Çayyolu route have been depicted. The rail systems not only offer a solution to the traffic problems, but they also have some advantages in terms of energy comsumption. These advantages include the benefits to environment, the benefits to the country economy and the contributions to the people's social and cultural life. Therefore, specific variables depending on the consumption of energy have been identified and a correlation has been determined between the Eviews package program. Thus, a regression equation obtained from the energy consumption forecast about the specific distances in the estimated densely populated areas will guide us in this respect. It was emphasized that new rail system constructions should be based on benefit cost analysis