Mevzûât literatüründe bulunan mevkuf rivayetler
In the legislation literature found mawquf narrations
  1. Tez No: 596274
  2. Yazar: MUCAHİD KESKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABRİ ÇAP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: mevkuf, mevzû, mevzûât literatürü, Mevsılî, el-Vukûf ale'l-mevkûf, mawquf, apocryphal, legislation literature, Mawsilî, al-Vukûf alâ'l-mawqûf
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Çalışmamız, mevzûât literatürünün belli başlı eserlerini inceleyerek bu eserlerde yer alan mevkuf rivayetleri tespit etmeyi konu edinmektedir. Tezimiz bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, araştırmamızın konusu, amacı, metodu, planı ve kaynakları ele alındı. Birinci bölümde, mevkuf hadisin tanımı, muhtevası ve hadis olarak kabul edilmesi gibi konulara yer verildi. Daha sonra mevzûât literatürünün teşekkül safhası ve bu alanda telif edilmiş bazı kıymetli eserler hakkında bilgi verildi. İkinci bölümde, mevzûât literatüründe mevkuf rivayetlerin bulunma sebepleri açıklanmaya gayret edildi. Bu bölümde ayrıca mevkuf rivayetleri ilk olarak bu tür eserlerden tahric eden Mevsılî'nin eserleri tanıtıldı. Çalışmamızın son bölümünde ise mevzû hadisler hakkında yazılmış bazı eserlerde yer alan mevkuf rivayetlerin tespit ve tahrici üzerinde yoğunlaşıldı. Daha sonra tahric edilen mevkuf rivayetlerle ilgili varsa musanniflerin görüşlerine başvuruldu.
Özet (Çeviri)
Our study, legislation literature examining the major works in these works mawquf narrations to determine the subject. Our thesis consists of four chapters. In the introduction part, the subject, aim, method, plan and sources of our research are discussed. In the first chapter, definition of mawquf hadith, content and issues such as the adoption of hadith were included. Afterwards, information was given about the formation phase of legislation literature and some valuable works in this field. In the second chapter, the reasons for the existence of narrative narrative in the legislation literature were tried to be explained. Also in this chapter, Mawsilî's work, which narrated mawquf narratives for the first time, was introduced. In the last part of our study written primarily in the field of subject matter in some works the focus was on the detection and destructive mawquf of the narrative. Then detected how mawquf narrations take place in the works of hadith and if any, the views of musannıfs about that hadith were resorted to.