Ülseratif kolit hastalarının serum periostin düzeyinin aktivite ile ilişkisi
Relationship between serum periostin level and diseaseactivity in ulcerative colitis patients
  1. Tez No: 596379
  2. Yazar: BARIŞ CAN ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GÜNEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Ülseratif kolit hastalığı, periostin, truelove-witts, Ulcerative colitis, disease, periostin, truelove-witts
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç:Ülseratif kolit(ÜK),sadece kolon mukozasının ve bazen terminal ileumun inflamasyonunu içeren,relaps ve remisyonlarla seyreden,kronik,idiopatik,inflamatuvar bir bağırsak hastalığıdır. Etiyolojisi net olmamakla birlikte,çevresel etmenlerin,genetik faktörlerin,immun ve bazı enfeksiyöz nedenlerin sürece katkısı olduğu belirtilmektedir.Periostin, ilk olarak osteoblastlar tarafından salgılandığı bilinen,ekstrasellüler bir matriks proteinidir. Periostinin alerjik inflmasyonun devamında ve kronik T herper hücresi 2 (Th-2) aracılıklı inflamasyonda rol oynadığı gösterilmiştir, böylece ÜK'in aktivasyonunda patogenetik mekanizmalarından biriolabilir.Bu çalışmadaülseratif kolit hastalığında serum periostin düzeyinin normal seviyeden yüksek olup olmadığına bakılarak ülseratif kolit hastalığında aktivite tayininde önemi var mı? sorusuna yanıt aranacaktır. Gereç ve Yöntem:Çalışmaya, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları polikliniklerine, Temmuz 2018–Nisan 2019tarihleri arasında başvuran 59ülseratif kolithastası ile aynı polikliniklere başka nedenlerle başvuran 40 kişisağlıklı kontrol grubu dahil edildi.Hasta ve kontrol grubundaki bireylere, tam kan sayımı,serum periostin düzeyi bakıldı.Hasta grubuna Truelove Witts aktivite indeksine göre dışkıda kan, dışkı sayısı,ateş,nabız, eritrosit sedimantasyon hızı (ESH) ve inflamasyon markerları olarak C reaktif protein (CRP), düzeyi bakıldı.Ayrıca kolonoskopi ile endoskopik aktivite indeksi (EAI) tayini yapıldı. Bulgular:Hasta ve kontrol hastası genel özellikler açısından karşılaştırıldığında cinsiyet dağılımının benzer olduğu görüldü. ÜK hastalarının yaş ortancası kontrol grubuna göre daha fazlaydı (41'e karşın 27 yıl, p3,753 ng/ml alındığında (Youden index J: 0,367) (AUC: 0,633) %49,15 sensitivite, %87,50 spesifite, %85,3 pozitif prediktif değer ve %53,8 negatif prediktif değere sahip olduğu görüldü (p=0,02). Sonuç: Bu araştırmanın sonucunda ÜK hastalarında serum periostindüzeyinin yüksek olduğu bulundu. Literatürde de belirtildiği gibi periostinin inflamasyonda rol aldığı gösterildi.Aynı zamanda periostinin ÜK hastalarında hastalık aktivasyonunda rol alabileceği gösterildi.
Özet (Çeviri)
Aim:Ulcerative colitis (UC) is an idiopathic inflammatory bowel disease with chronic inflammation of the colon mucosa, characterized by relapses and remissions.Although the etiology is unclear, environmental factors, genetic factors, immune and some infectious causes are reported to contribute to the process. Periostin is an extracellular matrix protein that is primarily secreted by osteoblasts. Periostin has been shown to play a role in the continuation of allergic inflammation and in chronic T helper cell 2 (Th 2) mediated inflammation so that it can be one of the pathogenetic mechanisms of UC activation.In this study, the response to the question that“Is it possibleto determine the activity of ulcerative colitis by using serum periostin level?”will be searched. Materials and Methods:59 ulcerative colitis patients and 40 healthy control group admitted to Konya Education and Research Hospital, Department of Gastroenterology and Internal Medicine outpatient clinics between dates July 2018 and April 2019 were included in this study. Serum periostin level and complete blood count were examined both study and control groups. According to the Truelove Witts index, all UK patients underwent the examinations including stool blood, stool frequency, fever, heart rate, erythrocyte sedimentation rate and C reactive protein as inflammatory markers.Also, endoscopic activity index was measured by colonoscopy. Results:When the patient and control patients were compared in terms of general characteristics, gender distribution was similar. The median age of UC patients was higher than the control group (41 vs 27 years, p 3,753 ng / ml (Youden index J: 0.367) (AUC: 0.633) had 49.15% sensitivity, 87.50% specificity, 85.3% positive predictive value and 53.8% negative predictive value (p = 0.02). Result:As a result of this study, serum periostin level was found to be higher in patients with UC than control. As stated before in the literature, it was shown in the study that periostin might play a role in inflammation. It was also shown that periostin may play a role in disease activity in patients with UC.