CABG yapılan hastalarda operasyon öncesi timi akım sınıflaması ve syntax skoru ile operasyon esnasında TTFM ile ölçülen lad-lima anastomozu akımının ilişkisi
  1. Tez No: 596378
  2. Yazar: GÖKHAN ARSLANHAN
  3. Danışmanlar: UZMAN EVREN MÜGE TAŞDEMİR METE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Cardiac Surgery, SYNTAX Scores, Graft Flow Measurement
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Koroner arter hastalığı, kardiyovasküler hastalık grubunda en sık görülen tablo olup; yüksek mortalite ve morbidite ile ilişkilidir. SYNTAX skoru koroner arter hastalığının doğru tanımlanması ve revaskülarizasyon stratejisinin belirlenmesi amaçlı kullanılır. En önemli revaskülarizasyon yöntemlerinden biri koroner arter bypas greftleme cerrahisidir. Bu prosedürünün başarısını arttırmak amaçlı ; koroner kan akımını ve bypass edilen greftlerin kalitesini değerlendirecek intraoperatif greft ölçüm yöntemleri geliştirilmiştir. Bu çalışmada SYNTAX ve SYNTAX 2 skorları ile Transit Time Flow Metre (TTF) ile ölçülen greft akımlarının ilişkisi araştırılırak ; SYNTAX skorlarının operatif ve postoperatif mortalite ve morbitide nedeni olan durumların preoperatif öngörülmesi ve önlemlerin alınması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma prospektif ve gözlemsel olarak tasarlanmıştır. Çalışmaya Şubat 2019 – Ekim 2019 tarihleri arasında kardiyopulmoner bypas (KPB) altında tek cerrahi kliniği tarafından yapılan izole KABG ameliyatı ve intraoperatif TTF ölçümleri yapılan hastalar dahil edildi. LAD-LİMA anastomozunun TTF ölçümleri, KPB sonlandırılması ve protamin uygulaması sonrası ortalama arter basıncı 60-90 arasında tutularak sternum kapatılmadan önce yapıldı. Hastaların SYNTAX ve SYNTAX 2 skorları hesaplandı. Hastalar her iki skorlamaya göre ≤ 22 ve > 22 olmak üzere gruplara ayrıldı. Gruplar demografik, preoperatif ve operatif değişkenler ile TTF ölçüm parametreleri arasındaki farklılıklar açısından karşılaştırıldı. Bulgular: SYNTAX skorlamasına göre gruplandırılan hastalar arasında TTF ölçümleri açından anlamlı fark saptanmadı. Lad Syntax değeri ve Lad Syntax/SYNTAX oranı yüksek olan hastalarda ortalama akım daha düşüktü. SYNTAX 2 skoru > 22 olan hastaların diyastolik dolum yüzdesinin SYNTAX 2 skoru ≤ 22 olan hastalardan daha düşük saptandı. Lad Syntax değeri ile ortalama akım ve SYNTAX 2 skoru ile diyastolik dolum yüzdesi arasında negatif korelasyon saptandı. Sonuç: SYNTAX ve SYNTAX 2 skorları KABG cerrahisinde yapılacak anastomozların akımı ve kalitesini öngörebildiği için operatif ve postoperatif erken ve uzun dönem mortalite ve morbiditeyi öngörebilir. SYNTAX ve SYNTAX 2 skoru yüksek hastalar koroner anastomoz kalitesi açısından riskli gruptadır; bu hastaların TTF ölçümü yapılmalıdır. Anahtar KelYmeler: Kalp Cerrahisi, SYNTAX Skorlaması, Greft Akım Ölçümü
Özet (Çeviri)
Purpose: Coronary artery disease is the most frequent cardiovascular disease, and is associated with high mortality and morbidity. SYNTAX score is used to correctly identify coronary artery disease and the revascularization strategy. To increase the successful results of coronary artery bypass surgery(CABG) as a method of revascularization, methods that evaluate coronary and graft blood flows during surgery are utilized. In this study SYNTAX and SYNTAX II scores were compared against Transit Time Flow(TTF) measurements to assess the value of the two SYNTAX scores in predicting flow parameters that affect operative and postoperative mortality and morbidity. MaterYals (PatYents) and Methods: The study is prospective and observational. Patients undergoing CABG under cardiopulmonary bypass in a single heart surgery clinic between February 2019 and October 2019 for whom TTF was intraoperatively used were included. TTF measurements for LAD-LIMA anastomosis was carried out after cessation of CPB and delivery of protamine when mean arterial pressure was 60-90 mmHg. SYNTAX and SYNTAX II scores were calculated for each patient. Patients were grouped into two separated as scores £ 22 and > 22. Groups were compared for demographic, preoperative, operative data and TTF measurements. Results: Patients grouped for their SYNTAX scores did not show a significant difference in their TTF measurements. Patients with high LAD Syntax scores an LAD Syntax/SYNTAX ratios had slower mean flows. Patients with SYNTAX II > 22 had lower diastolic flow percentage. LAD Syntax was negatively correlated with mean flow and SYNTAX II was negatively correlated with diastolic flow percentage. Conclusion: SYNTAX and SYNTAX II predict flow and anastomosis quality in CABG and therefore is able to predict long term mortality and morbidity. Patients with high SYNTAX and SYNTAX II scores are under greater risk for low quality coronary anastomosis and these patients can benefit from intraoperative TTF measurements.