Batı Trakya Türk basınında Türk azınlığın sorunları
The problems of the Turkish minority in the Turkish press of West Thrace
- Tez No: 596727
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR ZORLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, Journalism, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yunanistan, Batı Trakya Türk Azınlığı, Batı Trakya Türk Basını, Azınlık Sorunları, Greece, The Turkish people of Western Thrace, Western Thrace Turkish Press, Minority Problems
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Türkiye ve Yunanistan için stratejik öneme sahip olan Batı Trakya Bölgesinde yaşayan ve 30 Ocak 1923 Mübadele Sözleşmesi dışında tutulan Türk azınlığının hakları, 24 Temmuz 1923 Lozan Antlaşmasıyla güvence altına alınmıştır. Batı Trakya Türk azınlığının Lozan Antlaşması'ndan doğan haklarının ihlallerinden dolayı süre gelen sorunları bulunmaktadır. Batı Trakya Türk azınlığı, sorunlarının çözümü için mücadele etmektedir. Bu mücadelede Türk azınlık basını önemli bir yere sahiptir. Bu araştırmada Türk azınlık basınında, Batı Trakya'da yaşayan Türklerin sorunları incelenmiştir. Nicel ve Nitel içerik analizi yöntemi kullanılan çalışmada üç farklı gazete incelenmiştir. Batı Trakya'da yayın yapan ve incelemeye alınan Birlik, Gündem ve Millet gazetelerinin WEB sitelerindeki haber arşivleri taranmıştır. Araştırmanın bulgularında başta eğitim alanında olmak üzere Batı Trakya Türk azınlığının birçok sorununun devam ettiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Thearty of Lausanne signed on July 24, 1923 secured the rights of the Turkish minority living in the Western Thrace region, which has a strategic importance for Turkey and Greece, and excluded form the Exchange Convention dated January 30, 1923. The Turkish Minority of Western Thrace has ongoing problems due to violations of the rights arising from the Treaty of Lausanne. The Minority is to struggling to solve these problems. The Press of the Turkish Minority has an importance role in this struggle. This study analyzed the problems of the Turkish people living in Western Thrace by studying the press of the Turkish minority. The study used quantitative and qualitative content analysis method and analyzed three different newspapers. The news archives included in the web sites of the newspapers Birlik, Gündem, Millet published in Western Thrace were scanned. The findings of the study showed that many problems of the Turkish Minority of Western Thrace are still present, especially in the field of education.