İngiliz Okulu perspektifinde Bulgaristan'ın Türk azınlıklarına yönelik politikası (1945-1991)
Bulgaria's policy towards Turkish minorities in the perspective of the British School (1945-1991)
- Tez No: 610573
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Azınlık, Uluslararası toplum, İngiliz Okulu, Asimilasyon, Uluslararası hukuk, Bulgaristan, İnsan Hakları, Minority, International community, English school, Assimilation, International law, Bulgaria, Human Rights
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
1877-78 yıllarında gerçekleşen 93 Harbi sonrasında imza edilen Berlin Antlaşması Bulgaristan'da yaşayan Türklerin uzun yıllar sonra azınlık konumuna düşmelerine sebep olmuştur. Türkler bu tarihten itibaren Bulgaristan tarafından sistemli olarak baskı, zülüm ve asimilasyon politikaları ile eritilmeye ve Bulgarlaştırılmaya çalışılmış bu gerçekleşmediğinde ise göçe zorlanmıştır. Bulgaristan topraklarında azınlık olarak yaşayan Türklerin hakları Berlin Antlaşması dahil ikili ve uluslararası antlaşmalarla garanti altına alınmıştır. Bu antlaşmalar anayasal normlarının üstünde olmasına karşın, Bulgaristan azınlığın bütün hukuki güvencelerini görmezden gelerek sistemli uyguladığı asimilasyon politikalarına Soğuk Savaş döneminde daha yoğun bir şekilde devam etmiştir. Çalışmada Bulgaristan'ın asimilasyon politikaları ve uluslararası toplumun Soğuk Savaş Dönemi'nde gerçekleştirilen bu asimilasyon politikalarına tepkisi araştırılmak istenmiştir. Bu kapsamda İkinci Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan, uluslararası politika, adalet, hukuk, insan hakları ve uluslararası toplum kavramlarını daha da ön plana çıkaran İngiliz Okulu kuramı çalışmanın ana konusunu oluşturmuştur. Soğuk Savaş Dönemi Bulgaristan'ın asimilasyon politikalarını Türk azınlık üzerinde en yoğun şekilde uyguladığı zaman dilimi olarak bilinmektedir. Doğu ve Batı Bloku'nun ekseninde şekillenen düzende Bulgaristan'ın içerisinde yaşanan insan hakları ihlalleri uluslararası toplumun tarafından dikkate alınıp alınmadığı çalışmada cevap aranan soruların başında gelmektedir.
Özet (Çeviri)
Name of Thesis: Bulgaria's Policy Towards Turkish Minorities in the Perspective of the British School (1945-1991) Prepared by: Sinem BASTIK ABSTRACT The Treaty of Berlin, which was signed after the 93 War in 1877-78, caused the Turks living in Bulgaria to become a minority after many years. Since then, the Turks have been systematically tried by Bulgaria to be melted down and Bulgarianized by repression, persecution and assimilation policies, and when this did not happen, they were forced to emigrate. The rights of Turks living as minorities in the territory of Bulgaria are guaranteed by bilateral and international treaties, including the Berlin Treaty. Although these treaties exceeded their constitutional norms, Bulgaria continued its systematic assimilation policies more intensively during the Cold War, ignoring all legal guarantees of the minority. The aim of this study was to investigate the assimilation policies of Bulgaria and the response of the international community to these assimilation policies during the Cold War period. In this context, the british school theory, which emerged after the Second World War and further emphasized the concepts of international politics, justice, law, human rights and international society, was the main topic of the study. It is known as the period during which Bulgaria implemented its assimilation policies most intensively on the Turkish minority. Whether the human rights violations in Bulgaria were taken into account by the international community in the order shaped in the axis of the Eastern and Western Bloc is one of the most important questions in the study.