Bankacılık sektöründe çalışanların duygusal zekâ seviyelerinin iş performansı üzerindeki etkisi: Gaziantep İli örneği
The effect of emotional intelligence levels of employees in the banking sector on job performance: The case of Gaziantep
  1. Tez No: 596759
  2. Yazar: NİLAY PAYASOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal zekâ, iş performansı, banka çalışanları, Emotional intelligence, job performance, bank employees
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Geride bırakılan çeyrek asırlık süreç içerisinde farklı alanlarda gelişim gösteren iş dünyasında çalışanların rolü de değişim göstermeye başlamıştır. Bilişsel zekânın geleneksel anlamda yoğun olarak ön planda tutulduğu zamanlardan duygusal zekânın önem verildiği bir zaman dilimine hızlı geçiş çalışanların performans değerlemelerinde de farklı bakış açılarının oluşmasına yol açmıştır. Hizmet sektörü açısından daha özel bir hale gelmeye başlayan çalışanların duygusal zekâ seviyesindeki farklılıklar bu alanda yapılan araştırmaların artmasına neden olmuştur. 90'lı yılların ortasından itibaren artmaya başlayan duygusal zekâ yaklaşımları birçok alanda uygulamaya konu olurken önemli bir hizmet sektörü olan bankacılık sektöründe eksik kalmıştır. Bu doğrultuda ele alınan araştırma temel olarak, bankacılık sektöründe faaliyet gösteren çalışanların iş performansları üzerinde duygusal zekânın etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Alan yazın taraması sonucu oluşturulan anket formunda katılımcılar demografik bilgilerinin yanı sıra duygusal zekâ ve iş performansına ilişkin faktörlere ait ifadelere yanıt vermişlerdir. Gaziantep'te faaliyet gösteren bankalarda çalışan toplam 342 katılımcının verileri derlenerek SPSS 21.0 paket programı ile hipotez testleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda, bankacılık sektörü çalışanlarının duygusal zekâ seviyelerinin orta düzeyde olduğu ve iş performanslarının yüksek seviyede olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bankacılık sektörü çalışanlarının duygusal zekâ seviyelerinin iş performansı üzerinde etkisi olmadığı da diğer bir sonuçtur.
Özet (Çeviri)
The role of employees in the business world, which has developed in different areas, has started to change in the quarter-century. Whirl from the time when cognitive intelligence is intensively in traditional meaning prioritize to a time in which emotional intelligence is given importance has led to different perspectives in employee performance appraisals. The differences in the level of emotional intelligence of the employees, which have started to become more specific in terms of the service sector, have led to an increase in the studies conducted in this field. Emotional intelligence approaches, which have been increasing since the mid-90s, while it has been subject to implementation in many areas, has been lacking in the banking sector, which is an important service sector. Accordingly, the main aim of this study is to examine the effect of emotional intelligence on the job performance of the employees in the banking sector. In survey form created as a result of literature review, participants answered the expressions about emotional intelligence and job performance factors, as well as demographic information. As the data of 342 participants working in banks operating in Gaziantep were compiled, hypothesis tests were done with SPSS 21.0 package. As a result of the research, it was found that the emotional intelligence levels of the banking sector employees were midlevel and their job performances were high. In addition, it is another result that emotional intelligence levels of banking sector employees do not have an effect on job performance.