Ahmet Midhat Efendi'nin romanlarında İstanbul
İstanbul in the novels of Ahmet Mi̇dhat Efendi̇
  1. Tez No: 596933
  2. Yazar: MEHMED ALİ YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN SAFİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmet Midhat Efendi, roman, İstanbul, semt, gündelik hayat, Ahmet Midhat Efendi, novel, İstanbul, district, daily life
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 396
Özet
Ahmet Midhat Efendi, Türk edebiyatının en üretken yazarlarından birisidir. Ahmet Midhat Efendi'nin en fazla eser kaleme aldığı saha, roman sahasıdır. Romanlarında pek çok konuyu işlemiş, pek çok konuya temas etmiştir. Ahmet Midhat Efendi, romanlarında başta İstanbul olmak üzere pek çok şehri mekân olarak kullanmıştır. Bu çalışmada, Ahmet Midhat Efendi'nin romanlarında İstanbul incelenmiştir. Bunun için Ahmet Midhat Efendi'nin Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan 36 adet romanı taranmıştır. Bu romanların 19 tanesinde İstanbul ile ilgili bilgilerin bulunduğu tespit edilmiştir. Romanlarda İstanbul'un semtleri, İstanbul'un sosyal, kültürel ve gündelik hayatı araştırılmıştır. Semtler, hayatın devreleri, ev hayatı, cemiyet hayatı, özel günler ve eğlence hayatı konularındaki bilgiler ele alınarak ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Ahmet Midhat Efendi is one of the most prolific writers of Turkish literature. Ahmet Midhat Efendi wrote most of his his works in the field of novel. He has refered to lots of subjects in his novels and has touched many topics. Ahmet Midhat Efendi used many cities, especially İstanbul, as a place in his novels. In this study, the subject of İstanbul is examined in Ahmet Midhat Efendi's novels. For this purpose, published by the Turkish Language Association, 36 novels of Ahmet Midhat Efendi were examined. Information about Istanbul was found in 19 of these novels,. In the novels, Istanbul's districts and the social, cultural and daily life of and Istanbul were examined. The districts, life stages, domestic life, community life, special days and entertainment life were evaluated.