Sevinç Çokum'un tarihi romanlarında anlatıcı ve üslup
The teller and wording in Sevinç Çokum's historical novels
  1. Tez No: 735544
  2. Yazar: SELENAY ZOR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İRFAN MURAT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sevinç Çokum, roman, tarihi roman, kadın yazar, Sevinç Çokum, novel, historical novel, woman author
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Roman; olay örgüsü, şahıs, yer ve zaman gibi belli unsurlara sahip olan edebi bir türdür. Roman türü kendi arasında çeşitlere ayrılır. Tarihi roman da bunlardan biridir. Tarihi roman; tarihe yön veren olayları ve şahısları anlatır. Anlatılan olay ve şahıslar yazarın tanıklık etmediği bir dönemden olmalıdır. Tarihi romanlar da kurgu unsurundan meydana geldiği için gerçek hayatla birebir örtüşmesi beklenemez. Tarihi olaylar ve şahıslardan esinlenilerek kurgu doğrultusunda kaleme alınır. Olaylar ve kişiler yazarın hayal gücü ile birleşerek tarihi romanın ortaya çıkmasına zemin hazırlar. Türk edebiyatında tarihi roman Ahmet Mithat Efendi'nin Yeniçeriler adlı eseriyle başlar. Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Kemal Tahir, Tarık Buğra, Turgut Özakman, Ayşe Kulin, Sevinç Çokum gibi yazarlar tarihi romanlar kaleme alır. İstanbul'un Beşiktaş semtinde dünyaya gelen Sevinç Çokum'un edebiyata ilgisi orta okul yıllarında başlar. Öğretmeninin yönlendirmeleriyle kaleminin gücünü fark eden Sevinç Çokum o dönemde şiir yazar. Üniversite yıllarında hikâye yazmaya başlar. Hikâyeleri çeşitli dergilerde yayımlanır. İlk öykü kitabı Eğik Ağaçlar'ı yayımladıktan sonra öykü alanında yoğunlaşır. Romandan önce yazmış olduğu öyküleriyle kalemini zenginleştirdikten sonra ilk romanı olan Zor raflarda yerini alır. Tarihî roman özelliği taşıyan beş kitabı bulunur. Eserlerinde tarihî konular dışında sınıf çatışması, kadın, göç, üniversite olayları, darbe gibi çeşitli konulara yer verir. Kadın haklarını savunan ve romanındaki kadınlar ile bunu işlemeye çalışan bir yazardır. Ailesi ve çevresinden eski zamanlara dair dinlediği ve şahit olduğu çoğu unsuru romanlarında kullanır. Bizim Diyar, Ağustos Başağı, Hilal Görününce, Lacivert Taşı ve Gözyaşı Çeşmesi tarihi romanlarıdır. Romanlarını meydana getirmeden önce o dönem ruhunu iyi bilen şahıslarla iletişime geçer. Bu romanlarındaki gerçeklik unsurunun yoğunlaşmasına yardımcı olur. Romanlarını oluşturmadan önce romanına konu olan mekanları ziyaret ederek dönemi ve o bölgeyi en iyi hali ile yansıtmaya çalışır.
Özet (Çeviri)
The novel is a literary genre that has certain elements such as plot, person, place and time. The novel genre is divided into varieties among themselves. The historical novel is one of them too. The historical novel deals with events and people in history. Since historical novels are composed of fictional elements, it can not be expected to overlab with real life. It is written in the direction of fiction, inspired by historical events and people. Therefore historical novel heros can be real or surreal. Events and people combine with the imagination of the author and pave the way fort the emergence of the historical novels. The historical novel begins with Ahmet Mithat Efendi's work 'Yeniçeriler' in Turkish literature. Writers like Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Kemal Tahir, Tarık Buğra, Turgut Özakman, Ayşe Kulin, Sevinç Çokum write historical novels. Born in Istanbul's Beşiktaş thistrict, Sevinç Çokum's interest in literature begins during her secondary school years. Sevinç Çokum, who realised the power of her pen with the guidance of her teacher, wrote poetry at that time. She begins writing story in during university years. Her stories are published in various journal. After publishing her first story book 'Eğik Ağaçlar' she focused on the field of short stories. After and riching her pen with the stories she wrote before the novel, her first novel 'Zor' takes its places on the shelves. She has five boks that are historical novels. Apart from historical novels, she covers various topics such as class conflict, women, immigration, university events and the coup. She is a writer who defends women's rights and triess to process this with the women in her novel. She uses most of the elements she has heard and witnessed from her family and surroundings in her novels. Before creating her historical novels, she goes to various geographies and observes the spirit of that region. This helps intensify the element of reality in her novels. Bizim Diyar, Ağustos Başağı, Hilal Görününce, Lacivert Taşı and Gözyaşı Çeşmesi are her historical novels. Before creating these novels she communicate with people who know the spirit of that periot well. She visits the places she created in her novels and tries to reflect the periot in its best form.