Küçük hücreli olmayan akciğer tümörlerinde K-ras onkogeni 12. kodon mutasyonlarının taranması
Screening of mutations of K-ras oncogene codon 12 in non-small cell lung cancer
- Tez No: 59694
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNENÇ CİLİV
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri, onkogen, K-ras geni 12. kodonu, nokta mutasyonu
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada, küçük hücreli olmayan akciğer kanserlerinde sık görüldüğü bildirilen K-ras geni 12. kodon (normal dizi, 5' GGT 3')mutasyonları, biyotin işaretli mutant oligonükleotitler kullanarak, oldukça kolay ve çabuk sonuç veren“Dot-Blot ”(Nokta emdirme ) yöntemi ile tarandı. Bunun için yöntemin tüm basamaklarında, yalancı pozitiflik ve yalancı negatiflik olasılıkları göz önüne alınarak gerekli kontroller yapıldı. Çalışmaya 11 kontrol ve 25 tümörlü akciğer dokusu alındı.Kontrollerin hiçbiri pozitif sonuç vermedi. Çalışma grubunu oluşturan 25 tümörlü dokudan 15 tanesinde (% 60), 12.kodonun hem 1. hem de 2. 'baz'larının G-»T ve G-»A mutasyonlarına uğramış olduğu görüldü. 1. 'baz' daki mutasyonların sayı olarak, 2. 'baz' dakinden fazla olduğu bulundu (sırası ile, 15 ve 9 tane). Ancak saptanan mutasyonlarda, genel olarak 1. ve 2. 'baz' farkı gözetmeden, G->T değişiminin G-»A değişimine eşit olduğu görüldü. Aynı tümör dokusunda iki veya üç mutasyonun beraber bulunabileceği saptandı. İki üç mutasyonun beraber bulunduğu yedi örneğin alındığı hastaların hepsi sigara içiyordu; dört hastada metastaz vardı.Mutasyonlar, çeşitli meslek grupları içinde, en çok endüstri işçilerinde bulundu (%83).Sonuç olarak, 'Dot-Blot ' '(nokta emdirme)' nin, mutasyon taramak için uygun bir yöntem olduğu, daha çok G-> T değişimine neden olan kimyasal etkenler ve daha çok G-> A değişimine yol açan viral etkenlerle hastalarda kanserin ortaya çıktığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT K-ras gene 12. codon (normal sequence, 5'GGT3') mutations were screened in non-small cell lung carcinoma cases by 'Dot- Blot' technique using biotin labelled specific mutant oligonucleotides. It is a relatively easy, quick, direct technique.Necessary control tests were run in all steps of the technique to prevent false - positive and false - negative results. The control group consisted of 11 normal lung tissues ; whereas, the study group consisted of 25 tumor lung tissues.None of control group gave positive resuts.15 out of the 25 tissues in the study group ( 60 %) showed G-VT", G-»A type mutations related either with the 1. or 2. 'base' of the 12.codon of the K-ras gene.1. 'base' mutations were higher, in number.than the 2. 'base' mutations (15 and 9, respectively). However, without taking into consideration the 1.or 2. 'base', the G->T mutations were equal, in number, to the G->A mutations.7 tissues had two or three mutations together.AII the patients whom these tissues were obtained were smoking and 4 had metastasis. Among the different occupations, mutation incidence was highest in the industrial employees ( 83 %). In conclution, 'Dot -Blot ' may be recommended for mutation screening and chemical and viral agents, together, which are said to cause mostly G-»T and G-»A mutations, respectively.are involved in the cancer pathogenesis in the studied patients. Key Word: Non -small cell lung carcinoma.oncogene, K-ras gene 12. codon, point mutation.