İnsan eritrosit tiyol redoks potansiyelini etkileyen faktörlerin araştırılması
Investigation of factors affecting human erythrocyte thiol redox potential
  1. Tez No: 59693
  2. Yazar: MEVHİBE BALK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. HAMDİ ÖĞÜŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: erythrocytes, oxidative stress, thiol redox potential, antioxidant vitamins
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET Metabolik olarak aktif olan tüm hücrelerde oksidan hasarı sınırlı tutmak için çeşitli antioksidan savunma sistemleri bulunmaktadır. Ancak reaktif oksijen türleri hücredeki savunma sistemlerinin kapasitesini aşacak oranda oluştukları zaman metabolik ve fonksiyonel bir çok bozukluğa yol açabilirler. Bu çalışmada, kan merkezinden alınan taze ve beklemiş kan örneklerinden elde edilen eritrositlerde, H2O2 ile oluşturulan oksidatif stresin ve sodyum askorbat ve oc-tokoferol asetat gibi antioksidanların in vitro koşullarda, GSH ve GSSG düzeyleri ile GSH-PX, GR, GST, G6PD, Katalaz ve SOD gibi antioksidan enzim aktiviteleri üzerindeki etkisi araştırıldı, ayrıca tiyol redoks oranının bu parametreler ile ilişkisi belirlendi.Yapılan bu çalışmada, taze eritrositlerde GSH, protein-SH düzeylerinin ve antioksidan enzim aktivitelerinin beklemiş eritrositlere göre daha yüksek olduğu saptandı. H2O2 ile oksidatif stres oluşturulan taze ve beklemiş eritrositlerde GSH, protein-SH düzeyleri ve antioksidan enzim aktivitelerinin anlamlı derecede azaldığı, GSSG düzeylerinin ise yükseldiği belirlendi. Sodyum askorbat ve tokoferol asetat ilave edilen eritrositlerde GSH, protein-SH düzeylerinin ve antioksidan enzim aktivitelerinin anlamlı derecede yüksek, GSSG düzeylerinin ise düşük olduğu saptandı. Ayrıca, oksidatif stres ve hücre yaşlanması ile birlikte GSH/GSSG oranının da azaldığı belirlendi. Tüm bu bulgulara göre GSH/GSSG oranı oksidan stresin bir göstergesi olarak kullanılabilir. Askorbik asit ve E vitamini gibi antioksidanlar hücresel redoks kapasitesini arttırarak, hücrenin oksidan hasara karşı daha iyi korunmasını sağlayabilirler. Anahtar Kelimeler : Eritrositler, Oksidatif stres, tiyol redoks potansiyeli, antioksidan vitaminler iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT There are various antioxidant defence systems against oxidative damage in all metabolically active cells. However, when reactive oxygen species are formed at a rate exceeding the capacity of cellular defence systems, a number of metabolic or functional disorders may be seen. In this study, in vitro effects of oxidative stress formed by H202 and effects of antioxidants such as sodium ascorbate and a- tocopherol acetate on GSH and GSSG levels and on activities of antioxidant enzymes such as GSH- PX, GR, GST, G6PD, Catalase and SOD in fresh and aged erytrocytes obtained from blood center, were investigated. In addition, correlation of GSH/ GSSG ratio with these parameters was determined. In this study, GSH and protein- SH levels and antioxidant enzyme activities in fresh erytrocytes were found higher than those of aged erytrocytes. GSH and protein- SH levels and antioxidant enzyme activities were decreased, but GSSG levels were increased significantly in fresh and aged erytrocytes exposed to oxidative stress by H202. GSH and protein- SH levels and antioxidant enzyme activities were increased whereas GSSG levels were decreased significantly in erytrocytes treated with sodium ascorbate and tocopherol acetate. In addition, GSH/ GSSG ratio was decreased due to oxidative stress and ageing. In view of these results, GSH/ GSSG ratio can be used as an indicator of oxidant stress. Antioxidants such as ascorbic acid and vitamin E reinforce cellular defence against oxidative stress by increasing cellular redox capacity.