Enfâl, âl-i imrân ve tevbe sûrelerinde bedir, uhud ve tebük gazvelerinin tasviri
- Tez No: 597014
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ÇİFTCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: War, description, Gaza, Exegesis, Badr, Uhud, Tabuk
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Kur'ân, anlatımındaki i'cazlığıyla indirildiği ilk günden bu yana muhataplarını kendisine hayran kılan bir eserdir. Kur'ân'ı anlama ve yorumlama üzerine birçok çalışma yapılmıştır ve yapılmaktadır. Müfessirler, Kur'ân üzerine inceleme yapma yolunda farklı bakış açılarını kullanmakta ve bunun neticesinde yeni kazanımlar elde etmektedir. Bu kazanımlardan biri olan tasvir, yaşanmış bir olayın anlatımında ve olaylara canlılık kazandırmada muhataplar için ayrı bir önem arz etmektedir. Tasvirin etkisi anlatanın anlattığı konudaki hâkimiyetine göre güçlü olmaktadır. Dolayısıyla âyetlerde üstün bir sunum şekli meydana gelmektedir. Bu çalışmamızda Enfâl, Âl-i İmrân ve Tevbe sûrelerinde Bedir, Uhud ve Tebük Gazvelerine yönelik yapılan tasvirleri ilgili âyetler üzerinden incelemeyi amaçladık. Söz konusu sûrelerde savaşlarla ilgili anlatılan tasvir örnekleri ile savaş sahnelerini yakalamaya ve âyetlerde anlatılan savaşlara karşı gösterilen tavırları daha belirgin bir şekilde ortaya koymaya çalıştık. Tasvir üslubunun yoğun olduğu âyetler, bize salt bilgiyi sunmamakta olayları, savaşa karşı oluşan tutumları zihinde canlandıracak şekilde bir anlatım yöntemi de sergilemektedir.
Özet (Çeviri)
Quran is a masterpiece that has fascinated its collocutors with miraculous telling from the first day to now. A lot of studies have been done to understand and interpret the Quran. Exegetes uses different way of viewpoints to search on Quran and they, therefore have obtained new outcomes. In term of narrating an experienced event and giving dynamism to it description, one of the former mentioned outcomes, states a seperate importance to collocutors. The impact of description is powerful according as the narrater's dominance on the narrated subject. Because of the fact that a superior presentation form happens. In this work we aimed to investigate Badr, Uhud, Tabuk battles which are depicted in related Al Anfal, Aal-e İmran and At-Taubah suras. In this mentioned suras we aimed to exhibit the description about narrated battles in order to make the attitudes against the battles more evident. The verses in which the description genre is intense not only report the pure information but also shows the telling method that allows us to envisage the attitudes against the battles.