Yınon, Peters ve Wrıght planları çerçevesinde Arap Baharı sonrası Suriye
Yinon, Peters, Wright plans and Syria after The Arab Spring
- Tez No: 597024
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ŞİMŞEK ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Suriye Toplumu, Arap Baharı, Renkli Devrimler, Yinon, Peters, Wright Planları, Syrian People, The Arab Spring, Colour Revolutions, Yinon Peters Wright Plans
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Suriye'de 2011 yılından itibaren Arap Baharı süreci ile başlayan iç savaş bölgesel ve uluslararası gündemdeki önemini ve yerini korumaktadır. Suriye toplumu ve Suriye'deki devlet yapılanmasındaki etnik ve mezhepsel ilişkiler ağındaki sorunlar, Arap Baharı ile gün yüzüne çıkarak derinleşmiştir. Arap Baharıyla siyasal, ekonomik ve sosyal nedenleri Ortadoğu bölgesinde yeni bir dönem başlatmıştır. Suriye jeopolitik ve jeostratejik önemi, devletin Ortadoğu'nun merkezindeki konumuyla ilişkilidir ve devlet demografik yapısına bağlı olarak Ortadoğu'daki dinamik yapıya tesir edebilecek kapasiteye sahiptir. Dolayısıyla Suriye'de Arap Baharı ile birlikte var olan geleneksel düzen değişmeye başlamasının bölgesel ve küresel sonuçları söz konusu olmuştur. Suriye'nin heterojen devlet ve toplum yapısını inceleyen bu çalışmada bölgesel sınır değişim tartışmaları, Yinon, Peters ve Wright planlarının içeriğiyle birlikte tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The political, economic and social reasons of the Arab Spring have been started a new era in the Middle East. The Arab Spring has already increased the problems within ethnicities and fostered the sectarian attempts. And its final destination was Syria. It is known that the civil war in Syria has been important for both the regional and international actors, since its beginning in 2011. Syria, has geopolitical and geostrategic importance, since it is located at the centre of the Middle East. Its demography has the capacity to affect the regional dynamics in the Middle East. When the traditional order in Syria has started to transform since the beginning of the Arab Spring, has always been a potential problem for its neighbouring countries with nearly same demographic components. Nevertheless; the unpredicted direction of the problems contributed to the difference of the Syrian case from the Arab Spring, which played an important role in the change of the traditional order. Therefore, this thesis examines the heterogeneous state and society of Syria in order to envisage the problems within conceptional frameworks of Yinon, Peters and Wright Plans.