Kadın sporcuların cinsiyet rolleri ile saldırganlık düzeylerinin incelenmesi
The research of aggressiveness levels with gender role of female athletes
- Tez No: 597088
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN GÜMÜŞDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kadın, spor, saldırganlık, cinsiyet rolü, Female, sports, aggressiveness, gender role
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırma kadın sporcuların cinsiyet rolü özellikleri ile saldırganlık düzeyi ilişkisini çeşitli değişkenler açısından belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi Ankara ilinde faaliyet gösteren amatör ve profesyonel kulüplerde lisanlı olarak spor yapan 137 kadın sporcudan oluşmaktadır. Bu araştırmada, veri toplama aracı olarak İpek İlter (Kiper) tarafından geliştirilen“Saldırganlık Envanteri”(Kiper 1984) ile BEM tarafından geliştirilen Türkçeye uyarlaması Kavuncu (1987) tarafından gerçekleştirilen“BEM Cinsiyet Rolü Envanteri”ve araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmanın verilerinin analizinde parametrik dağılımlarda bağımsız gruplar t testi (independent sample t test) ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmış, ANOVA analizlerinin anlamlı bulunan gruplar arası farklılıklar için ikinci seviye testi olan Tukey HSD kullanıldı. Araştırmanın sonucuna göre kadınsılık tutumu ile yıkıcı, edilgen ve genel saldırganlık arasında pozitif yönde ilişki bulunmuştur. Sporcuların yaşlarının büyümesiyle birlikte saldırganlık düzeylerinde azalma tespit edilmiştir. En düşük Cinsiyet rolü puanları spor yılı olarak en fazla tecrübeye olan kadın sporcularda tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the relationship between gender role characteristics and aggression level in terms of various variables. The sample of the study consists of 137 female athletes by licence who perform sports in amateur and professional clubs in Ankara. Personal Information Form developed by the researcher and Aggressiveness Inventory developed by İpek İlter (Kiper) and Gender Roles Inventory developed by BEM were used as data collection tools. In the analysis of the data of the study, independent groups t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used in parametric distributions and Tukey HSD, which is the second level test, was used for ANOVA analysis. According to the results of the study, a positive relationship was found between femininity attitude and destructive, passive and general aggression. With the growth of athletes' ages, a decrease in the level of aggression was determined. The lowest gender role scores were determined by female athletes with the highest experience as a sports year.