Reha Erdem sinemasında şizoanaliz ve yersizyurtsuzlaşma: Kosmos filmi örneği
Schizoanalysis and deterritorialization in Reha Erdem Cinema: The case of Kosmos
- Tez No: 597175
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLİN TEREK ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Şizoanaliz, Arzu, Anti-Oedipus, Organsız Beden, Kosmos, Reha Erdem Sineması, Schizoanalysis, Desire, Anti-Oedipus, Body Without Organs, Kosmos, Reha Erdem's Cinema
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu tez çalışmasında, Gilles Deleuze ve Felix Guattari'nin Kapitalizm ve Şizofreni isimli eserlerinin birinci cildini oluşturan Anti-Oedipus çalışmaları ekseninde geliştirmiş oldukları felsefi kavramlar bağlamında, Reha Erdem'in 2009 yapımı Kosmos isimli filminin şizoanalitik bir okuması yapılmıştır. Sinema sanatı ve felsefe disiplini arasındaki paralellikleri ortaya koyma ve sinemaya felsefe ile bakma üzerine düşünsel bir pratik sergilemeyi düstur edinen bu tezde; ülkemizdeki sinema çalışmalarına da farklı bir perspektif kazandırması ümidiyle seçilen Kosmos filmi, 1970'li yılların başında ortaklaşa yapmış oldukları çalışmalarla felsefe literatürüne yepyeni kavramlar kazandıran Gilles Deleuze ve Felix Guattari'nin 'arzunun şizoanalitik ontolojisi' çerçevesinde geliştirmiş olduğu kavramlar ile birlikte okunmuştur. Bu bağlamda, Reha Erdem'in Kosmos filmi özelinde sergilediği düşünsel sanat pratiğinin, Deleuze ve Guattari'ye ait şizoanalitik ontolojinin kavramları ile kurduğu paralellikler ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a schizoanalytic reading of Reha Erdem's Kosmos, produced in 2009, was read in the context of the philosophical concepts developed by Gilles Deleuze and Felix Guattari in the axis of Anti-Oedipus studies which constitute the first volume of the works of Capitalism and Schizophrenia. In this study, which aims to reveal the parallelism between the art of cinema and the discipline of philosophy and to exhibit an intellectual practice on looking at cinema with philosophy; Kosmos, which was chosen with the hope of providing a different perspective to the cinema studies in our country, was read with the concepts developed within the framework of the schizoanalytic ontology of Gilles Deleuze and Felix Guattari, who brought new concepts to the literature of philosophy through their joint studies in the early 1970s. In this context, the parallelism of the intellectual art practice that Reha Erdem exhibited in the Kosmos and the concepts of schizoanalytic ontology of Deleuze and Guattari has been revealed.