Yoğun bakım hemşirelerinin santral venöz basınç ölçüm yöntem ve değerlendirme konusundaki farkındalıkları
The awareness of intensive care nurses on the central venous pressure measurement method and evaluation
  1. Tez No: 597422
  2. Yazar: ÇİÇEK KARGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ETİ ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun Bakım Hemşiresi, Santral Venöz Basınç, Santral Venöz Basınç Ölçüm Yöntemleri, Intensive Care Nurse, Central Venous Pressure, Central Venous Pressure Measurement Methods
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıp Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Santral venöz basınç (SVB) ölçümü yoğun bakım ünitelerinde hastaların sıvı durumunu değerlendirmek için sıklıkla uygulanır. Bu ölçümün hemşireler tarafından doğru yöntemler ile uygulanması tedavi sürecini büyük oranda etkilemektedir. Bu çalışma yoğun bakım hemşirelerinin santral venöz basınç ölçüm yöntem ve değerlendirme konusundaki farkındalıklarını incelemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma fenomenolojik tipte, Ocak 2019 tarihinde yapıldı. Çalışma kapsamına özel bir hastanenin yoğun bakım ünitesinde çalışan gönüllü 11 hemşire alındı. Etik kurul ve kurum çalışma izni ile katılımcılardan yazılı onay alındı. Veriler katılımcı tanıma formu ve bilgi ölçme formu ve yarı yapılandırılmış veri toplama formu ile yüz yüze görüşülerek toplandı. Bulgular: Yaptığımız çalışmada katılımcıların yaş aralığı 20-38'di. Toplam 11 katılımcının 7'si kadındı. Ayrıca katılımcıların mesleki deneyim ve yoğun bakım ünitesinde çalışma sürelerinin az olduğu, sadece birinin yoğun bakım sertifika programına katıldığı belirlendi. SVB ölçüm yöntemini ve değerlendirilmesini bilme durumları toplam 100 puan üzerinden değerlendirildi; beklenen 100 puan iken katılımcıların bilme puan ortalaması 53,6 bulundu. Santral venöz basınç ölçüm yöntem ve değerlendirilmesi konusunda altı katılımcı eğitim aldığını fakat yeterli düzeyde olmadığını ifade ettiler.“SVB ölçümünü doktorlardan öğrendim. 10 yıldır yoğun bakım hemşiresiyim. Hemşirelik eğitiminin içeriğinde yoktu. Bu bir eksiklik bence”. Dikkat çekici ifadelerdendi. Sonuç olarak; Bu araştırma sonuçlarına dayanarak yoğun bakım hemşirelerinin santral venöz basınç ölçüm yöntem ve değerlendirme konusundaki farkındalıklarının yetersiz olduğu söylenebilir. SVB ölçüm süreçlerine yönelik yazılı standartlar oluşturulması, hemşirelik eğitim programlarında bu konunun daha ayrıntılı ele alınması ve yoğun bakım hemşireliği sertifika programlarının zorunlu tutulması önerilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Central venous pressure measurement is frequently preferred to assess the fluid status of patients in ICUs. Implementation of this measurement by nurses with correct methods greatly affects the treatment process. The aim of this study was to investigate the awareness of intensive care nurses about central venous pressure measurement method and evaluation. Materials and Methods:This study was carried out on January 2019 in a phenomenological type.11 nurses were included in the study ,who working are in the intensive care unit of a special hospital.Written approval was obtained from the participants and the ethics committee and hospital work permit. Data was colleted ;participant recognition form,knowledge measuring form and semi-structured data collection form by face-to-face interviews . Findings: In our study, the age range of the participants was 20-38. 7 of the 11 participants were women. In addition, it was determined that the participants had low working time in the professional experience and intensive care unit, only one of them attended the intensive care certificate program. The knowledge of the CVP measurement method and evaluation were evaluated with a total score of 100;expected 100 points but the mean score of the participants was 53.6. Six participants said; they had received training in central venous pressure; but theire opinion the training is insufficient. Remarkable expressions:“I learned CVP measurement from doctors. I've been an intensive care nurse for 10 years. Nursing education did not exist. I think this is a shortcoming”. As a result: Based on the results of this study, it can be said that intensive care nurses awareness about central venous pressure measurement method and evaluation is insufficient. It is recommended to set written standards for SVB measurement processes, to address this issue in more detail in nursing education programs and to require intensive care nursing certificate programs.