Türkiye ve Azerbaycan Cumhuriyetleri arasındakı enerji işbirliğinin ulusal ekonomilerine katkıları
Contribution of energy cooperation between republic of Turkey and Republic of Azerbaijan to their national economies
- Tez No: 597431
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KUDRET ŞEVKET SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Energy, International Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, boru hattı, enerji, işbirliği, Türkiye, Azerbaijan, cooperation, energy, pipelines, Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
SSCB'nin dağılması dünyanın ve özellikle Avrasya coğrafyasının yeniden şekillenmesine neden olurken, uzun bir süre dışa kapalı olan eski Sovyet ülkelerinin diğer devletlerle ekonomik, siyasi, ticari, sosyal ve kültürel etkileşiminin de önünü açmıştır. Bu bağlamda ortak etnik ve dini bağlara sahip Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerde yeni bir dönem başlamıştır. Azerbaycan'ın 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmesi üzerine onu ilk tanıyan ülke Türkiye olmuştur. Geçen süre zarfında iki ülke arasındaki ilişkiler her alanda geliştirilmeye çalışılmıştır. Küreselleşme ile beraber Türkiye- Azerbaycan ilişkilerinin yönü de değişmiştir. İki ülkenin milli çıkarları, dünyada ve bölgede meydana gelen jeopolitik ve jeoekonomik gelişmeler ışığında ele alınmaya başlamıştır. Bu çalışmada özellikle 2000 yılı sonrası Türkiye ve Azerbaycan Cumhuriyetleri arasında geliştirilen enerji işbirliği üzerinde durulmuş, söz konusu işbirliğinin stratejik önemi üzerine vurgu yapılarak, her iki ülke ulusal ekonomilerine sağlamış olduğu katkılar tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
While the dissolution of the USSR has led to the reshaping of the world and especially the Eurasian geography, it has also paved the way for the economic, political, commercial, social and cultural interactions of the former Soviet countries with other states, that had been closed for a long time. In this context, a new era has started in relations between Turkey and Azerbaijan that have common ethnic and religious links. With the declaration of independence of Azerbaijan in 1991, Turkey has been the first country that has recognized it. In the meantime, it has been tried to develop the relations between two countries in each field. The aspects of Turkish – Azerbaijani relations have also changed with globalization. The national interests of two countries have begun to be addressed in the light of geopolitical and geoeconomic developments in the world and region. In this study, it has focused on energy cooperation established between the Republic of Turkey and the Republic of Azerbaijan particularly after 2000, and emphasizing on the strategic importance of this collaboration, it has tried to determine the contributions of it to national economies of the both countries.