Tasvir-i Efkâr (Tevhid-i Efkâr) gazetesi üzerine bir inceleme (Yıl: 1921/Sayı: 3029-1/3230-202)
An analysis on Tasvir-i Efkâr (Tevhid-i Efkâr) newspaper (Yıl: 1921 / Sayı: 3029-1/3230-202)
  1. Tez No: 597477
  2. Yazar: MEHTAP ERDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMİS KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, Eski Harfli Türk Basını, Tevhid-i Efkâr, 1921, Turkish Literature, Turkish Presswith Arabic Letter, Tevhid-i Efkâr, 1921
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 332
Özet
I.Dünya Savaşı'nın yenilgisinden sonra, Anadolu yer yer işgal edilmişti. Mili Mücadelenin başladığı ve top yekûn mücadele verildiği bir dönem olan 1921 yılını incelerken, Türk milletinin ve yeni kurulmuş olan TBMM'nin kazanmış olduğu zaferlere şahit oluyoruz. İnönü Savaşı, Sakarya Savaşı gibi önemli zaferlerin haberleri yer almaktadır. Anadolu'daki seferberlik, sürgünler, savaş haberleri, şehit ve gazilerin haberleri, Kocaeli olayları, İzmir olayları, Bursa olayları, Afyon Karahisar olayları, Yalova olayları, Ankara'nın ve İstanbul'un durumu, muhacirlerin durumu, İstiklal Mahkemeleri, Millî Kurtuluş Harekâtı ve Mustafa Kemal'e dair yazılarla ile ilgili haberler yer almaktadır. Üç tane çeviri roman tefrikası içermektedir. Makale, deneme, roman, şiir ve haber yazılarının ayrıntılı incelenmesi için; çalışmamızı dört bölümde hazırladık. Birinci bölümde Tevhid-i Efkâr gazetesi incelenen sayılar hakkında genel değerlendirme yaptık. Tezin ikinci bölümünde, tablo şeklinde kronolojik sıra ile fihrist oluşturduk. Tezin üçüncü bölümünde, yazar isimleri alfabetik verilip yazılar yazar adına, konularına ve türüne göre tasnif edildi.“Reklamlar ve İlanlar ”başlığı adı altında reklam ve ilanların bir dizinini oluşturduk. Görsel Malzemeler başlığı altında, fotoğrafları, haritaları ve karikatürleri aktardık. Dördüncü bölümde ise;“Seçilmiş Metinler”başlığını kullandık. Edebi niteliği ile öne çıkan metinleri bu bölümde günümüz harfleriyle aktarmayı uygun gördük. Bu çalışmanın sonunda gördük ki Tevhid-i Efkâr gazetesi 1921 yılını; tarihi, sosyal, siyasi, sağlık, kültürel ve edebi birçok alanda aydınlatıcı bilgi vermektedir. Bu malzemeler, bilim dünyasının istifadesine sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the issues of Tasvir-i Efkâr newspaper numbered 3029-1 / 3230-202 have been examined ana analysed. Coming to 1921, we bear witnessing start of Turkish war of indepence and victory of Upprising and the newly founded Turkish Grand National Assembly of Turkey. There are News of victories such as the İnönü War and the Sakarya War. Also, there are mobilization shoots, war news, martyrs and veterans news in Anatolia, events in Kocaeli, events in Izmir, events in Bursa, events in Afyon Karahisar, events in Yalova, the situation of Ankara and Istanbul, stuation of immigrants, National Courts, National Liberation Operation and news about Mustafa Kemal's in the newspaper. There are conTynas three translation novels. For to review articles, essays, novels, poems and news articles in detail, We prepared four sections of our study. At the introduction, we have mentioned about the general situation of the period and the outlines of Turkish press 1921.All the numbers in the second part, we have analysed all the issues systematically and scientifically. We have developed a table covering the contents of all issues. The table is composed of the number, date, main headings and types of issues, respectively. We have collected the second chapter of the texts under the name of Tahlilî Fihrist. In the third chapter, texts have been classified alphabetically according to the author's name and subject. In addition, we have created an index of the section on the last page of the newspaper under the title of Advertisements and Notices. The visual materials have beenshown. This section includes photographs, maps and cartoons. We have named the fourth chapter Selected Texts. In this part, we havetransliterated the literary texts to Latin letters. At the end of study we have witnessed that Tevhid-i Efkâr conTynas immense and rich materials in history, political, social, health, cultural and literary fields. By this work, these materials have been made available to science world. These materials are made available to the scientific world.