Yeni Tasvir-i Efkâr gazetesi üzerine bir inceleme (Yıl: 1918 / sayı: 2328 - 2607)
An analysis on Yeni Tasvir-i Efkâr newspaper (Year: 1918 / issue: 2328 - 2607)
- Tez No: 511134
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMİS KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Türk Dili ve Edebiyatı, Journalism, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Basını, Mütareke Dönemi, Tasvir-i Efkâr, Velid Ebüzziyazade, Turkish Pres, Armistice Era, Tasvir-i Efkâr Newspaper, Velid Ebüzziyazade
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 858
Özet
28 Haziran 1862 tarihinde basın hayatına başlayan Tasvir-i Efkâr gazetesi siyasî, sosyal, kültürel bir gazete olarak Türk basın tarihinin ilk özel gazetelerindendir. 1862- 1949 yılları arasında İntihâb-ı Efkâr, Tefsîr-i Efkâr Tevhîd-i Efkâr, Tevsir-i Efkâr, Tasvir adları altında yayımını sürdürmüştür. Tasvir-i Efkâr gazetesi haberlerin yanında edebiyat, bilim, siyaset, ziraat, ekonomi alanlarında kamuoyunu bilgilendirmiş, Türk okuyucusunu aydınlatmada önemli bir işlevi yerine getirmiştir. Tasvir-i Efkâr'ın 1918 yılında siyaset, edebiyat, tarih, ziraat, eğitim, bilim ve iktisada dair çok sayıda makale ve fıkra yayımlanmıştır. Yakın tarihin en önemli dönüm noktasında (savaş sonu ve işgal günlerinde) Türkiye'nin ve halkın haklarını savunmada çok cesur bir yayın politikası izlediği açıkça görülmüştür. Bu sebeple zaman zaman sansüre de maruz kalmıştır. Bu çalışma giriş ve sonrasında gelen üç ana bölümden oluşmaktadır. İnceleme adını verdiğimiz birinci bölümde Tasvir-i Efkâr'ın şekil, muhteva özellikleri ve yazar kadrosu üzerinde durulmuştur. Bunun yanında yazılı ve görsel malzemenin tamamının bir tablosu oluşturulmuştur. İkinci bölüm“Tahlilî Fihrist”adını taşımaktadır. Bu bölümde yazılı ve görsel malzemenin sistematik bir fihristi yapılmıştır. Tahlilî Fihrist'te yazılar çeşitli açılardan tasnif edildiği gibi gazetedeki reklam, ilan ve görsel malzeme de ayrı ayrı tasnif edilmiştir. Üçüncü bölüm ise“Seçilmiş Metinler”adını taşımaktadır. Bu bölümünde araştırmacılar için yardımcı olacağını düşündüğümüz dönemin dikkate değer düşünce ve olaylarına ait metinler seçilmiş ve günümüz harflerine aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tasvir-i Efkâr Newspaper starting its life of press on 28 June 1862 is one of the first special newspapers in history of The Turkish Press as a political, social and cultural newspaper. Between 1862 and 1949, it continued its publishing under the names of İntihab-ı Efkâr, Tefsir-i Efkâr, Tevhid-i Efkâr and Tasvir. Besides announcing the news of Tasvir-i Efkâr Newspaper, it informed the readers on the issues of literature, science, politics, economy, agriculture. It contributed a lot to enlighten Turkish readers. In 1918, lots of articles and columns of Tasvir-i Efkâr were published on politics, literature, history, education, science and agriculture. In the most important turning point of recent history (in the end of war and occupation days), Tasvir-i Efkâr Newspaper clearly traced a heroic publishing policy in defending the rights of Turkish people and Turkey. Therefore; it was exposed to censorship from time to time. This thesis consists of an introduction and three main sections following it. In the first section named“Research”the shape, content and authors of Tasvir-i Efkâr newspaper are focused on. Furthermore all the headlines of written and visual materials are given in a chart. The second section is named as“Tahlilî Fihrist (Index). In this section there is a systematic index of the written and visual materials. The written texts in Tahlilî Fihrist are classified by different point of views as well as advertisements, notices and visual materials are also classifed part by part. The third section is named as ”Selected Texts". In this section texts belonging to significant ideas and events of that term which are useful fort he researchers are selected and transeferred to today's letters.