Duygusal emeğin banka çalışanlarının iş tatmini üzerindeki rolü
The role of emotional labor on job satisfaction of bank employees
- Tez No: 597517
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN BÜYÜKYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Emek, İş Tatmini, Banka Çalışanları, Emotional Labor, Job Satisfaction, Bank Employees
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma duygusal emek ve iş tatmini ilişkisine odaklanmaktadır. Çalışmanın amacı banka çalışanlarının duygusal emek davranışlarının iş tatminlerini ne şekilde etkilediğini belirlemektir. Bu amaç kapsamında Karabük ilinde farklı bankalarda görev yapmakta olan 115 banka çalışanından anket yoluyla veri sağlanmıştır. Araştırma hipotezlerini test edebilmek amacıyla çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda yüzeysel ve doğal davranışın içsel iş tatmini üzerinde, yüzeysel ve derinlemesine davranışın dışsal iş tatmini üzerinde etkisi tespit edilmiştir. Genel iş tatmini üzerinde ise duygusal emeğin her üç boyutunun etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the relationship between emotional labor and job satisfaction. The aim of this study is to determine how emotional labor behaviors of bank employees affect job satisfaction.Within the scope of this aim, data are collected from 115 bank employees working in different banks in Karabük. Multiple linear regression analysis is used to test the research hypotheses.As a result of the study, the effects of surface acting and genuine acting on internal job satisfaction, and surface acting and deep acting on external job satisfaction were determined. Also, all three dimensions of emotional labor were found to be effective on general job satisfaction.