Hz. Ömer'in tefsir ilmindeki yeri
Worthy Omar's place in tafsir
  1. Tez No: 597523
  2. Yazar: MUTTALİP KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tafsir, Worthy Omar, Sahaba, Imagination, Qur'an, Hadith
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Kur'ân'ın anlaşılması dini hayatın şekillenmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Tefsirler Kur'ân'ı hem doğru bir şekilde anlamak hem de onun mesajını insanlara ulaştırmak için en iyi araçtır. Her dönemde Kur'ân yeniden tefsir edilmiştir. İlk dönem yapılan Kur'ân Tefsirleri daha sonraki dönemlerde yazılan Tefsirlere kaynak olmuştur. Kur'ân'ın yorumlanmasına yönelik araştırmaların devam etttiği günümüzde, son ilâhi vahye muhatap olmuş sahâbenin, Kur'ân yorumlarına daha yakından bakmak çok önemlidir. Yenisi bir daha gelmeyecek olan Kur'ân'ın, gereği gibi yorumlanabilmesi, vahye ilk muhatap olanlar tarafından nasıl anlaşıldığını bilmekle mümkündür. Bilakis onlar, vahyin indiriliş sürecini canlı olarak yaşamış, âyetlerin hangi nedenlerden dolayı indirildiğine bizzat şahit olmuşlardır.“Hz. Ömer'in Tefsir İlmindeki Yeri”isimli araştırmamız, vahyin nüzulüne şahit olan Hz. Ömer'in (ö.23/643) Kur'ân'ı anlamasını ve yorumlamasını ele almaktadır. Araştırmamızda öncelikle konumuzla ilgili kaynak taraması yapılmıştır. Ulaşılan kaynaklar bilimsel bir metotla irdelenmiş ve elde edilen veriler yazılı hale getirilmiştir. Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Sahâbenin tefsire katkıları başlığı altında, meşhur sahâbelerin tefsir yorumları ele alınmıştır. İkinci bölümde Hz. Ömer'in hayatı incelenmiştir. Üçüncü bölümde Kur'ân'la iletişimi ve yorumlama örnekleri ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise tefsir metodu ve faaliyetlerine yer verilmiştir. Sonuç bölümünde ise genel bir değerlendirme ve ulaşılan sonuçlara yer verilmektedir. Anahtar Kelimler: Tefsir, Hz. Ömer, Sahâbe, Tasavvur, Kur'an, Hadis.
Özet (Çeviri)
The understanding of the Qur'an is of great importance for the shaping of religious life. Tafsirs are the best means to understand the Qur'an correctly and to convey its message to people. In every period, the Qur'an was reinterpreted. The Qur'an exegesis, which was made in the first period, was the source of the exegesis written in later periods. It is extremely important to take a closer look at the Qur'an's interpretations of the last divine revelation of the Companions in the present day, where research on the interpretation of the Qur'an continues. The interpretation of the Qur'an, which will never come again, is only possible by knowing how the first interlocutors understood the revelation. On the contrary, they have experienced the revelation process alive, and have witnessed the reasons for which the revelations have been sent down. In our study here. Our research titled“The Place of Omar in the Interpretation Science”, which is the witness of the revelation of the revelation and which makes the revelations. Omar (d. 23/643) is to reveal the understanding and interpretation of the Qur'an. In our research, a literature search will be made. The obtained scientific method will be examined and the obtained data will be written. Our study consists of four parts. In the first chapter, under the title of the contributions of the Companions to the exegesis, the interpretations of the famous Companions are discussed. In the second chapter Worthy Omar's life was examined. In the third part, communication with Qur'an and examples of interpretation are discussed. In the fourth chapter, the exegesis method and its activities are given. In the conclusion section, a general evaluation and conclusions are given.