Bankacılık ve finans sisteminin KOBİ'ler üzerindeki etkileri: Anamur ilçesi örneği
The impacts of banking and finance system on SMEs: The case of Anamur district
  1. Tez No: 597569
  2. Yazar: OĞUZ GAZİ KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Maliye, Banking, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Finansal Sistem, KOBİ'ler, Banking, Financial System, SMEs
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Günümüz ekonomilerinde bankacılık ve finans sisteminin değeri geçmiş ekonomilerde olduğu gibi artarak devam etmektedir. Dünyadaki bütün ülkeler, ekonomilerinde bankacılık ve finans sistemi araçlarından yararlanmaktadır. Bankacılık ve finans sistemi, güçlü ekonomilerin önemli bir unsuru olmaya devam etmektedir. Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler de yine ekonomilerin en değerli bileşenlerindendir. Dünyadaki bütün ekonomilerde, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, toplam ekonomi içerisinde sağladığı istihdam, ekonomik çıktı, krizlere karşı duyarlılığı ve esnek üretim gibi nedenlerden dolayı önemli bir konuma sahiptir. Bu çalışmada, bankacılık ve finans sisteminin KOBİ'ler üzerindeki etkileri araştırılmaya çalışılmıştır. Bu araştırma için Mersin ili Anamur ilçesinde, olasılığa dayalı olmayan örnekleme yöntemlerinden“kolayda örnekleme yöntemi”ile bir anket çalışması yapılmıştır. Yapılan anket çalışması, istatistik paket programı ile soruların durumlarına uygunluğu göz önüne alınarak t testi, ki-kare testi ve One-Way ANOVA testi ile analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Çalışmanın sonucunda KOBİ'lerin bankacılık ve finans sistemi araçlarından banka kredilerini ve leasing yöntemini etkin bir şekilde kullandıkları; hisse senedi, tahvil ve bono gibi araçları ise hiç kullanmadıkları ortaya çıkmıştır. KOBİ'lerin banka kredileri ve leasing yöntemi kullanarak finansman ihtiyaçlarını giderdikleri görülmüştür. Aynı zamanda işletme sahiplerinin ya da yöneticilerinin alternatif finansman kaynakları konusunda yeterince bilgi sahibi olmadıkları da anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's economies, the value of banking and financial systems continues to increase as it did in previous economies. All countries in the world benefit from banking and financial systems tools in their economies. Banking and financial systems remain to be a key element of strong economies. Small and medium-sized enterprises are also one of the most valuable components of economies. In all economies of the world, small and medium-sized enterprises have an important position in the total economy due to employment, economic output, sensitivity to crises and flexible production. In this study, the impacts of banking and finance system on small and medium sized enterprises (SMEs) are tried to be researched. For this research, a questionnaire has been conducted via convenience sampling method, which is one of non-probability sampling methods, in Anamur district of Mersin province(of Turkey). The conducted questionnaire has been analyzed and interpreted via t test, chi-square test and one-way ANOVA test by statistics packaged software, by considering correspondence of the questions to their situations. At the end of that study, it is seen that SMEs use bank credits and leasing method effectively which are tools of banking and finance system; however they never use the tools like stocks, bonds, and financial bill. It is seen that SMEs fulfill their funding needs by using bank credits and leasing methods. At the same time, it was understood that company owners or managers do not have sufficient information about alternative financing sources.