Türk animasyon filmlerindeki karakterlerin, kültürel açıdan incelenmesi
Cultural analysis of characters in turkish animated films
- Tez No: 597570
- Danışmanlar: PROF. ABDİ YAŞAR SERİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Çizgi Film, Çizgi filmlerdeki Karakterler, Kültürel Miras, Çizgi Film Eğitimi, Cartoons, Characters in Cartoons, Cultural Heritage, Cartoon Training
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Çocukların medyada, İlgi, alaka ve algı yönünden izledikleri programların gelişimlerine, olumlu veya olumsuz katkıları büyüktür. Bu katkıda çizgi filmlerdeki karakterlerinde çok büyük rolü ve önemi vardır. Ülkemizde çoğunlukla yabancı çizgi filmler yayındadır. Bu filmler aracılığıyla yabancı kültürle çok erken yaşta karşılaşan gelişme çağındaki çocuklarımız, olumsuz yabancı kültürün etkileri altına girmekte-dirler. Kendi kültürümüz gelecek yeni nesillerimize tanıtılmadan, unutulmaya bıra-kılırken, çocuklarımız uyduruk hayallerle büyümektedirler. Kültür kaynaklarımızı her tür sanat alanına ve üretilen yerli çizgi filmlere yansıtmalıyız. Ülkemizi kültür zenginliğini dünyaya taşımak, gelecek nesillere aktarmak, ilgili tüm vatandaşlarımızın ortak ödevi olmalıdır. Bununda başlıca yolu çizgi filmlerden , filmlerin içindeki karakterlerden ve benzeri albenisi güçlü enstrümanlardan geçecektir. Bu film karak-terlerini dünyaya tanıtmak sureti ile, tüm dünya ülkelerinde tanınan ve gelecek nesil-lerin temsilcileri olan çocuklar ve gençler üzerinde etkileri olan dünya karakterleri arasında yer edinmeleri sağlanarak, ülkemizi tanıtmak mümkündür. Her vatandaşı-mızın bu çok önemli konuyu desteklemesi şarttır. Bu araştırmada, bu hayati konu üzerine dikkat çekilerek, üretilen çizgi film senaryolarında, milli kahramanlarımızın geleneklerimizin daha çok kullanılması ile bizim ulusumuza has bir çizgi film çıka-rılmasının gereği ve şartı ortaya konmaya çalışılmıştır. Çizgi filmlerde kullanabile-ceğimiz bir çok karakterimiz ve kahramanımız açığa çıkarılıp dünyaya yeterince ta-nıtılamamaktadır. Bunların göz göre göre unutulmalarını, yok olmalarını ve dünyadaki insani değerlerden uzak çizgi filmler altında , kültür emperyalizminin acımasızlığı altında ezilmelerini kabul edilmemelidir.
Özet (Çeviri)
The programs they follow in terms of perception and interests have positive-negative contributions to child development. These contributors have a great role and significance in their characters in cartoons. Most of the cartoons published in Turkey are foreign-based. Children of the age of development encounter the negative effects of foreign culture by meeting these films at a very early age with foreign culture. While our folk culture is abandoned in memory without transferring to newly grown generations, our children grow up with fictitious adaptations. We must reflect our cultural resources to all kinds of art fields and native cartoons produced. Moving our country to the world of cultural richness, transferring it to the next generations, sho-uld be a joint assignment of all relevant citizens. In this way, the main path will be from cartoons, characters in films and similar charm from powerful İnstruments. With the introduction of these film characters to the world, it is possible to introduce our country by providing a place among world characters, which are recognized in all countries of the world and have effects on children and adolescents who are rep-resentatives of future generations. It is imperative that each citizen support this cru-cial issue. In this study, we draw attention to this vital issue and to reveal the neces-sity and requirement of the creation of a unique and national cartoon tradition with more use of our traditions, national heroes, and cartoon scenarios. Many of our cha-racters and heroes that we can use in cartoons cannot be revealed and introduced to the world. According to their eyes, we cannot accept their forgetting, their destruc-tion, and the cruelty of cultural imperialism under the line films away from human values in the world.