Lokal agresif selim kemik tümörlerinde görülen proksimal tibia defektlerinde kemik çimentosu kullanımının, kemik çimentolamasına ek olarak vidalarla veya plak vidalarla desteklemenin kemik defektinin farklı boyutlarına göre gerekliliğinin değerlendirilmesi
Biomechanical properties of defect filling treatment for different sizes and fixation methods in various defect sizes of proksimally tibia in locally agressive tumors
- Tez No: 597715
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN BAŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Locally agresive tumors, cement augmentation, proksimally tibial deffects, sheep tibia, proksimal tibial strength
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Distal femur ve proximal tibia, lokal agresif kemik tümörlerinin en sık görüldüğü lokalizasyondur. Özellikle proksimal tibiada bu tümörler ve tümörlerin rezeksiyonuna bağlı komplikasyonlar sık izlenmektedir. Tümör lokalizasyonu ve boyutu değişkenlik göstermekle birlikte literatürde defekt boyutuna göre lokal agresif tümör rezeksiyonu sonrası ideal bir tedavi yöntemi tanımlanmamıştır. Bu çalışmada proksimal tibiada görülen defektlerde, defektin farklı boyutlarına göre ideal tedavinin biyomekanik olarak ortaya konulması amaçlandı. Çalışmaya 91 adet 8 ay – 2 yaş arası kıvırcık cinsi, erkek, sağ ve sol koyun tibiası dahil edildi. Koyun tibiaları birinci gruba (kontrol grubu) 7 ve diğer dört çalışma grubuna 21'er adet olmak üzere toplam beş grup olarak dağıtıldılar. Çalışma gruplarındaki 21'er koyun tibiası kendi aralarında %25, %50 ve %75'lik metafizer defekt oluşturacak şekilde üç alt gruba ayrıldılar. Grup 1'deki 7 tibia kontrol grubu olarak tanımlandı ve bu gruba herhangi bir işlem uygulanmadı. Grup 2 izole defekt grubu olarak tanımlandı ve sadece uygun ölçülerde defektler oluşturulduktan sonra herhangi bir işlem uygulanmadı, diğer üç grup; her defekt boyutu için eşit sayıda izole çimento doldurulması (Grup 3), çimento + 2 adet subkondral kortikal vida uygulaması (Grup 4), çimento + plak-vida uygulaması (Grup 5) olarak tanımlandı ve her tibiaya aksiyel yüklenme testi uygulanıp mukavemetleri ölçüldü. Son olarak bu gruplar kendi aralarında ve defekt oluşturulmayan kontrol grubu ile istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Çalışmanın sonucunda elde ettiğimiz verilere göre; proksimal tibia tutulumlu lokal agresif kemik tümörlerinin cerrahi tedavisi sonrası oluşan defektin sadece sement ile doldurulması tek başına yeterli biyomekanik mukavemeti oluşturmamaktadır. Defektin boyutu sementlemeye ek olarak uygulanacak tespitin şeklini belirlemede etkilidir. Plak vida tespiti tüm defekt boyutlarında en sağlam tespit yöntemi olarak bulunmuştur. Vida tespitinin sağlamlığı ise %25 ile %50 defekt boyutu arasında belirgin olarak azalmaktadır. İzole sement uygulamasının mukavemeti ise defekt boyutundan bağımsız olarak sabittir. Sonuç olarak; %25 in altındaki defekt boyutlarında sement + vida kombinasyonu, %25 in üzerindeki defekt boyutlarında ise sement + plak-vida tespiti uygulanması, tibia plato ve metafizer bölge kırığı gelişim riskini belirgin şekilde azaltabilir. Anahtar Kelimler: Lokal agresif tümörler, çimento takviyesi, proksimal tibia defektleri, koyun tibiası, proksimal tibia mukavemeti
Özet (Çeviri)
Distal femur and proximal tibia are the most common location in benign local aggressive bone tumor involvement. These sites, especially the proximal tibia are prone to complications after local aggressive tumor resection. Tumor localization and size varies individually. In the literature, there is no ideal treatment is defined in various defect sizes after local aggressive tumor resection. This study aimed to investigate biomechanical properties of defect filling treatment for different sizes and fixation methods in various defect sizes. This study included 91 right and left kivircik sheep tibias which are between 8 months and 2 years old. Tibias were divided into five groups as 7 tibias in one control group and 21 tibias per four study groups. Study groups were further divided into three subgroups according to 25%, 50% and 75% metaphyseal defect size. Group 1 was defined as control group of 7 tibias which were spared without any process. Group 2 was defined as isolated defect group which only defect was created and no different process was applied. For other three groups; defects were filled with cement without fixation (Group 3), cement and 2 screw fixation (Group 4), cement and plate-screw fixation (Group 5). Axial loading test was applied to all study and control group tibias. Biomechanical properties were compared statistically between study subgroups and control group. According to our results, filling only cement in local aggressive bone tumors located in proximal tibia seems to be biomechanically insufficient. Size of the defect predicts the fixation method in addition to cement filling. Plate-screw fixation was found to be the best biomechanical properties in all defect sizes. Load to failure of screw fixation was found to be significantly decreased between 25% and 50% defect size. However, load to failure of isolated cement filling durability was not effected from defect size. In conclusion, screw fixation in less than 25% defects and plate-screw fixation in more than 25% defects in addition to cement filling may decrease tibia plateau fracture or metapyhseal fracture risk after local aggressive tumor resection.