Lokal agresif selim kemik tümörlerinin kimyasal adjuvanlar kullanılmaksızın genişletilmiş küretaj ile tedavisi
Treatment of local agressive benign bone tumors with extended surgery without using chemical adjuvers
- Tez No: 449087
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT EROL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Lokal Agresif Selim Kemik Tümörü, Adjuvan, Küretaj
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Lokal agresif selim kemik tümörleri ; Anevrizmal Kemik Kisti (AKK) , Dev Hücreli Tümör (DHT) , Kondroblastom, Osteoblastom ve Kondromiksoid Fibrom (KMF) olarak 5 alt gruba ayrılırlar.Tümör tedavisinde amaç tümör dokusunu tamamen uzaklaştırmanın yanı sıra rekürrens ihtimalini en aza indirmek ve hasta fonksiyonunu maksimum korumaktır. Genel tedavi yöntemi küretaj ve greftleme iken rekürrensi azaltmak amacıyla çeşitli adjuvanlarkullanılmaya başlandı.Buadjuvanlarfenitoin, hidrojen peroksit,nitrik oksid,ve argon ışın koagülatörüdür.Bunun sonucu olarak görülen komplikasyon oranları artmıştır.Örneğin:cilt nekrozu,kemik nekrozu,yara iyileşme problemleri,tromboz,nöropraksi ,patolojik kırık ve rekürrens. Lokal agresif selim kemik tümörlerinde yüksek hızlı burr kullanılarak yapılan genişletilmiş küretajın literatürde çok yaygın olarak rapor edilen küretaj ve kimyasal adjuvan kullanılarak yapılan tedaviyle benzer rekürrens oranları elde edilebileceğini göstermek için bu çalışmayı yapıldı. Bu çalışmada toplam 172 hasta dahil edildi. Bunların 101'i ( %59) kadın ve 71 'i(% 41) erkektir. Ortalama yaş 23 ( 6-84 ).Ortalama takip süresi 48 ay ( 18-108).Tanıların dağılımı ; 88 hasta ( %51,2 ) Anevrizmal Kemik Kisti , 51 hasta (%29,7) Dev Hücreli Tümör , 19 hasta ( %11) Osteoblastom , 7 hasta (%4,1) Kondroblastom ve 7 hasta (%4,1) Kondromiksoid Fibrom. Çalışma sonucunda rekürrens oranı toplamda %9,9( 17 hasta ) iken ayrı ayrı bakılacak olursa; AKK % 5,8 (10 hasta ),DHT %3,5 ( 6 hasta ) ,Osteoblastom %0,6 (1 hasta ) Kondroblastom %0 ,KondromiksoidFibrom %0 .Yanlızca 8 hastada komplikasyon görüldü.Rekürrens ile yaş ilişkisiz çıkarken lezyon hacmi ilişkili çıktı. Rekürrens olan hastalarda komplikasyon görülme oranının daha fazla oldugu tespit edildi. Lokal agresif kemik tümörlerinde küretaj,burr,koterizasyon ile homojen bir yaklaşım uygulanarak düşük rekürrens ve komplikasyon oranlarına ulaşılabilir.
Özet (Çeviri)
The local agressive benign bone tumors are; Aneurysmal Bone Cist,Giant Cell Tumor,Chondroblastom,Osteoblastoma and Chondromyxoid Fibrom.The aim of tumor treatment is to completely remove tumor tissue and to minimize the possibility of recurrence and to maintain maximal patient function. Various adjuvants have been used to reduce recurrence while curettage and grafting are the most common treatment methods.Adjuvants such as phenytoin, hydrogenperoxide, nitricoxide, and argon beam coagulants are the most common complication rates.The complications of adjuvants are skin necrosis, bone necrosis, wound healing problems,neuropraxia and recurrence.This study was performed to demonstrate that expanded curettage using high-speedburrs in locally aggressive benign bone tumors can achieve similar recurrence rates with treatment using widely reported curettage and chemical adjuvants. A total of 172 patients were included in this study. Of these, 101 (59%) were female and 71 (41%) were male. Themeanagewas 23 (6-84). The duration of the punctuation was 48 months (18-108). 88 patients (51.2%) Aneurysmal Bone Cyst, 51 patients (29.7%) Giant Cell Tumor, 19 patients (11%) Osteoblastoma, 7 patients (4.1%) Chondroblastomaand 7 patients Chondromyxoid Fibrom. If the recurrence rate was 9.9% (17 patients) in total, it would be considered separately; ACK 5,8% (10 patients), DHT 3.5% (6 patients), Osteoblastoma 0,6% (1 patient) Chondroblastoma 0%, ChondromyxoidFibromosis 0% .Only 8 patientshavecomplications.Recurrence is related with lesion diameter and not related with patient age in our study.And the recurrences have more complications. Low recurrence and complicationrates can be achieved by applying a homogenous approach with curettage, burr, cauterization in localaggressive bone tumors. KEYWORDS:The Local Aggressive Benign Bone Tumor, Adjuvant ,Currettage