Türkiye açısından bir model oluşturması bakımından İngiltere'deki emtia birlikleri tahkimi
Arbitration at commodity associations in England with regard to being a model to Turkey
- Tez No: 597779
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ŞANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Emtia Tahkimi, GAFTA Tahkimi, FOSFA Tahkimi, İngiliz Tahkim Hukuku, Tarım Kredi ve Satış Kooperatifleri Birlikleri, Commodity Arbitration, GAFTA Arbitration, FOSFA Arbitration, English Arbitration Law, Agricultural Credit and Sales Cooperatives Unions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
“Emtia tahkimi”kavramının ortaya çıkmasına sebep olan İngiltere'deki emtia birliklerinin tahkim sistemlerinin incelendiği bu tezde, öncelikle“emtia tahkimi”kavramının genel ticari tahkimden farkı ve bu birliklerin, ilgili emtia ticareti sahasında birer merkez haline gelmelerinin arka planı incelenmiştir. Bu çerçevede, başta GAFTA (The Grain and Feed Trade Association/Tahıl ve Yem Ticareti Birliği) olmak üzere, her bir emtia birliğinin tahkim sistemini detaylandırılarak anlatılmıştır. Birlik kurallarında yer verilen avukatla temsil yasağı tartışıldıktan sonra, Türk tahkim mevzuatı gereği yabancı hakem kararı kabul edilen emtia birlikleri hakem kararlarının tenfizi usulü ve bu bağlamda verilmiş bazı yüksek yargı kararları analiz edilmiştir. Son bölümde, Türkiye'nin yetiştirilmesi ve ihracatında başı çektiği kimi tarım ürünleri ile ilgili olarak kurulmuş, kökleri 20. yüzyılın başlarına kadar uzanan“tarım satış kooperatifleri birlikleri”nin İngiltere'deki emtia birliklerine benzer bir statü ve bilinirliğe kavuşmasının imkânları özellikle Türk hukuk sistemi ve Türkiye'de tahkim hizmeti veren kurumlar perspektifinde ele alınmıştır. Sonuç olarak, böyle bir teşebbüsün başarısının, bir yandan ilgili emtianın ticaretini düzenleyen ticari ve etik kurallar ile tahkim kuralları çerçevesinde bir tahkim hizmeti verilmesine diğer yandan da Türk tahkim mevzuatının bazı bakımlardan uluslararası ticaretin doğasına ve gereklerine daha uygun hale getirilmesine bağlı olduğu tespitine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the arbitration systems of commodity unions in the UK, which led to the emergence of the concept of commodity arbitration, and firstly examines the difference of the concept of commodity arbitration from general commercial arbitration and the background of these associations to become centers in the field of commodity trading. In this context, the arbitration system of each commodity union, in particular the Grain and Feed Trade Association, is explained in detail. After discussing the prohibition of representation with the attorney included in the rules of the Union, the procedure for the enforcement of the arbitration decisions of commodity unions, which are accepted as foreign arbitration decisions in accordance with Turkish arbitration legislation, and some high judicial decisions in In the last chapter, Turkey's established regarding certain agricultural products that take the lead in cultivating and exporting roots dating back to the early 20th century“agricultural sales cooperatives unions”of a similar commodity union status and opportunities of attaining recognition in the UK, especially the Turkish legal system and institutions providing arbitration services in Turkey are discussed in perspective. As a result, it was determined that the success of such an undertaking depends on the provision of an arbitration service within the framework of commercial and ethical rules and arbitration rules regulating the trade of the related commodity on the one hand, and on the other hand, in some respects to make the Turkish arbitration legislation more appropriate to the nature and requirements of international trade.