Afyonkarahisar (Karahisar-ı Sâhib) 1732 (h.1144-1145) tarih ve 538 numaralı Şer'iyye sicili (Değerlendirme-transkripsiyon-index)
Afyonkarahi̇sar (Karahi̇sar-i Sahi̇b) 1732 (h.1144-1145) date and 538 number of Shellyries (Evaluation-transcription-index)
- Tez No: 597793
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Karahisar-ı Sâhib, Şer'iyye Sicili, Afyonkarahisar, Osmanlı Devleti, Karahisar-ı Sâhib, Sharia Registry, Afyonkarahisar, Ottoman State
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 461
Özet
Şeriye sicilleri; içerisinde dönemin sosyal, ekonomik, siyasi, hukuki ve kültürel özelliklerini barındıran, tarih çalışmalarında başvurulan kaynakların başında gelmektedir. Bu çalışmada 1732 (H.1144-1145) tarih ve 538 numaralı Şer'iyye sicili incelenmiştir. Bu defter Karahisar-ı Sâhib sancağına ait olmakla beraber, Osmanlı Devleti'ni genel olarak ilgilendiren vergi, alım-satım işlemleri, evlenme-boşanma, miras, nafaka, adli vakalar vb. konuları içerisinde bulunduran belgelerden oluşması hasebiyle ayrıca önem taşımaktadır. Defterde toplam 388 belge bulunmaktadır. Bu belgeler tek tek transkribe edilmiş ve değerlendirilmiştir. Buna göre tez giriş bölümü dışında değerlendirme transkripsiyon ve index olmak üzere üç bölümden meydana gelmektedir. Yapmış olduğumuz bu çalışma ile Afyonkarahisar ve Osmanlı Devleti hakkında yapılacak başka araştırmalara ışık tutulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sharia registers are the most leading among the sources used in historical studies which include social, economic, political, legal and cultural characteristics of the period. In this study, the registry of Sharia dated 1732 and numbered 538 was examined. Together with belongs to the Karahisar-ı Sahib banner, this book is also important due to the fact that it consists of documents which generally concern the Ottoman State have etc. issues tax, buying-selling affairs, mariage-divorce, inheritance, alimony, judicial cases. The book contains a total 388 documents. These documents have been transcribed and evaluated individually,the thesis consists of three chapters:evaluation,transcription and index except the introduction part. With this study,we have tried to shed light on other researches about Afyonkarahisar and the Ottoman State.