Şirketlerde hile denetimi ve hileyi önlemeye yönelik proaktif yaklaşımlar: Vaka analizi
Fraud auditing in companies and proactive approaches to preventing fraud: A case study
  1. Tez No: 597866
  2. Yazar: MEVLÜDE BURCU BADELİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET NURİ SALUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hile, Hile Denetimi, Proaktif Yaklaşım, Hile Riski Değerleme, Fraud, Fraud Auditing, Proactive Approach, Fraud Risk Assessment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Hile, meydana geldiği işletmelere maddi kayıplar vermenin yanı sıra, itibar kaybına neden olarak büyük zararlar vermekte, işletmelerin sürekliliğini tehdit etmektedir. Bu nedenle son yıllarda hilenin tespit edilmesi ve önlenmesine yönelik çalışmalar yapmak işletmeler için zorunluluk haline gelmiştir. Hile meydana geldikten sonra geleneksel yöntemler kullanarak ortaya çıkarmaktan ziyade, önleyici tedbirler alarak proaktif yöntemlerle hilenin önüne geçmek daha karlı olacağı gibi hilekarlar açısından caydırıcıdır da. Bu çalışmanın amacı hileye genel bir bakış açısı getirerek hilenin ve hile ile mücadele yöntemlerinin anlaşılmasına katkı sağlamaktır. Ayrıca gerçekleştirilen vaka analizi ile hile ile mücadelede hile riski değerleme sürecinin önemini ortaya koymaktır. Çalışmanın ilk bölümde hile genel olarak ele alınmış, tanımı, türleri, maliyeti anlatılmıştır. İkinci bölümde denetim kavramından bahsedilmiş, özellikle hile denetimi ve hile denetimine yönelik yaklaşımlar incelenmiştir. Üçüncü bölümde literatür çalışmasına yer verilmiş ve Türkiye'de faaliyetini sürdüren bir işletme üzerinde yapılan vaka çalışması ile 'hile riski değerleme' konusu ayrıntılı bir biçimde incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise çalışmadan elde edilen bulgulara ve önerilere değinilmiştir. Yapılan çalışmada hile ile mücadelede pasif yaklaşıma sahip geleneksel yöntemler yerine proaktif yaklaşıma sahip hile denetimi yöntemleri benimsenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In addition to giving financial losses to the firm where it occurs, the fraud causes great loss as a result of loss of reputation and threatens the continuity of the firm. For this reason, it has become a necessity for enterprises to identify and prevent fraud in recent years. Rather than using the traditional methods after the fraud has occurred, preventive measures to prevent the fraud with proactive approach is more profitable and more deterrent. The aim of this study is to provide an overview of fraud and to contribute to the understanding of fraud and methods of combating fraud. In addition, with the case analysis performed, the importance of the fraud risk assessment process in the fight against fraud is revealed. In the first part of the study, fraud is discussed in general and its definition, types and costs are explained. In the second part, the concept of auditing is mentioned, especially fraud auditing and approaches to fraud auditing are examined. In the third part, the literature study is mentioned. And Turkey with a case study on the company continuing its activities 'fraud risk assessment' has been examined in detail. In the conclusion part, the findings and recommendations obtained from the study are mentioned. As a result, a proactive approach to fraud control should be preferred to combat fraud instead of traditional methods with a passive approach.