Konvansiyonel bankalar ile katılım bankalarının finansal performanslarının karşılaştırılması: Basel III kriterlerine göre bir uygulama
Comparing financial performance of conventional banks and participation banks: An application according to Basel III criteriacomparing financial performance of conventional banks and participation banks: an application according to basel iii criteriacomparing financial performance of conventional banks and participation banks: an application according to basel iii criteria
  1. Tez No: 597865
  2. Yazar: SEVGİ ESEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET NURİ SALUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Konvansiyonel Bankacılık, Faizsiz Bankacılık, Basel Kriterleri, Finansal Performans Değerlendirilmesi, Conventional Banking, Interest-Free Banking, Basel Criteria, Financial Performance Evaluation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Finansal piyasaların büyüme ve gelişmesi ekonomik büyüme içinde değerlendirilir. Bir ekonomik büyümeden söz edebilmek için yeni işletmelerin açılmasıyla birlikte işletmelerin üretim kapasitelerini artırması beklenir. Günümüz ekonomisinde yeni işletme açılmasında ve işletmelerin kapasitelerinin artırılmasında bankalar oldukça etkilidir. Ülkemizde hem konvansiyonel bankalar hem de katılım bankaları bu süreçte etkili rol oynamaktadırlar. Ekonomilerde büyüme kadar önemli olan diğer bir unsur ise, risk denetimidir. Basel III kriterleri bankaların faaliyetleri esnasında karşılaştıkları veya karşılaşmaları muhtemel risklere karşı yeterli özkaynak bulundurmalarını sağlamaya çalışmaktadır. Bu çalışmada ülkemizde faaliyet gösteren konvansiyonel bankalar ve katılım bankalarının Basel III kriterlerine göre finansal performanslarının karşılaştırılması yapılarak Basel III kriterlerinin finansal veriler üzerindeki etkisi ölçülmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışmada finansal sistemin büyük bir bölümüne etki eden konvansiyonel bankaların ve son dönemde daha da önem verilerek piyasadaki payının artırılmasının amaçlandığı katılım bankalarının finansal verileri Basel III kriterleri öncesi ve sonrası olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca her iki banka grubunun finansal verileri birbirleriyle de kıyaslanmıştır. Çalışmanın sonucunda Basel III kriterlerinin hem konvansiyonel bankaların hem de katılım bankalarının finansal verilerine olumlu etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Basel kriterleri her iki banka grubunun finansal yapısını düzenleyerek uluslararası finansal piyasalara uyumlu hale getirmiştir.
Özet (Çeviri)
Growth and development of financial markets are evaluated in economic growth. With the opening of new enterprises to be able to talk about an economic growth, enterprises are expected to increase their production capacity. In today's economy, banks are highly effective in opening new businesses and increasing the capacity of enterprises. Both conventional banks and participation banks play an effective role in this process. Another factor that is as important as growth in economies is risk control. Basel III criteria try to ensure that banks maintain sufficient equity against the risks they face or may encounter. In this study, by comparing the financial performance of conventional banks and participation banks operating in Turkey according to Basel III criteria, the effect of Basel III criteria on financial data has been tried to be measured. In this study, the financial data of conventional banks that affect a large part of the financial system and the participation banks, which are aimed to increase their share in the market by giving more importance to the recent period, are evaluated before and after Basel III criteria. In addition, financial data of both bank groups were compared with each other. As a result of the study, it was concluded that Basel III criteria had a positive effect on the financial data of both conventional banks and participation banks. Basel criteria regulated the financial structure of both bank groups and made them compatible with international financial markets.