Hidroelektrik santrallerin çevresel etkileri ve toplum algısı (Loç Vadisi örneği)
Environmental impacts and society perception of hydroelectric power plants (Loç Valley case)
  1. Tez No: 597922
  2. Yazar: İBRAHİM BOZAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYYİBE ALTUNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidroelektrik Santral (HES), Loç Vadisi, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED), Cide, Kastamonu, Hydroelectric Power Plant, Loch Valley, Environmental Impact Assessment, Cide, Kastamonu
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Dünya nüfusunun giderek artması, kentleşmenin ve sanayileşmenin gelişmesi ile enerjiye olan talep artmaktadır. Ülkeler mevcut fosil enerji kaynaklarının dışında yeni enerji kaynak arayışlarına girmektedirler. Bu bağlamda suyun hareket gücünün kullanılmasıyla üretilen hidroelektrik enerji, yenilenebilir enerji kaynağı olarak mevcutlarının yanında, yeni HES'lerin ve barajların yapımını gündeme getirmektedir. Bu çalışmada Kastamonu İli, Cide İlçesi, Devrekâni Çayı üzerinde kurulması planlanan Cide Regülâtörü ve Hidroelektrik Santralinin öngörülen çevresel etkileri incelenmiştir. Bu kapsamda bölge halkı, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarının katılımı ile bir anket çalışması yapılmıştır. Çalışma neticesinde kurulmak istenen hidroelektrik santralin doğal dengeyi olumsuz yönde etkileyeceği, yakın yerde yaşayan yöre halkının büyük çoğunluğunun kurulmak istenen hidroelektrik santralini istemediği, Küre Dağları Milli Parkının hemen sınırında kurulmak istenen bu santralin flora, fauna ve bakir ormanlar üzerinde geri dönüşü olmayan hasarlara sebebiyet verebileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
As the world population grows in parallel with urbanization and industrialization developments, the demand for energy increases. Countries are in search of new energy resources apart from the existing fossil energy sources. In this context, the hydroelectric energy produced by the use of water's movement power brings up the construction of new HEPPs and dams in addition to those available as renewable energy sources. In this study, the predicted environmental effects of Cide Regulator and Hydroelectric Power Plant that planned to be built on Devrekani Creek in Cide District of Kastamonu Province were investigated. In this context, a survey was conducted with the participation of local people, non-governmental organizations and public institutions. As a result of the study, it is revealed that the hydroelectric power plant which is to be established will have a negative effect on the natural balance on the region and it is also revealed that the majority of the inhabitants of the region are oppose the hydroelectric power plant to be established in the region. In addition, it was understood that the plant, which is to be established at the border of Küre Mountains National Park, could cause irreversible damage on flora, fauna and virgin forests.