Mesleki ve teknik liselerin elektrik laboratuvar uygulamalarında iş sağlığı ve güvenliğinin incelenmesi
Investigation of occupational health and safety in vocational and technical high schools in electric laboratory applications
  1. Tez No: 597937
  2. Yazar: MEHMET ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REŞİT ERÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Sağlık Eğitimi, Public Health, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: İşçi Güvenliği, İşçi sağlığı, Çalışma ortamı, Hastalık, Risk, Occupational Safety, Occupational Health, Work Environment, Disease, Risk
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Öğretmen ve öğrencilerin hayatlarının çok önemli bir kısmı okullarda geçmektedir. Bu da ailesinden daha çok okullarda ve eğitim kurumlarında zaman geçirdiği anlamına geliyor ki insanın sosyal bir varlık olduğu gerçeği çoğunlukla göz ardı ediliyor. Özellikle yoğun ders saatlerine sahip okullarda öğretmen ve öğrencilerin aile bağları zayıfladığı gibi sosyal bağları açısından da önemli kayıplara yol açıyor ve yalnızlaşmalarına neden oluyor. Bu durum zamanla öğretmen ve öğrencilerin asosyal olmalarının yanında stres, iç enerji kaybı gibi sorunlara da neden olmaktadır. Diğer taraftan yukarıda bahsi geçen konulara yeterli önlem almayan idareciler, doğal olarak öğretmen ve öğrencilerin sosyal hayatını yok ettiği gibi diğer problemlerin de baş göstermesine neden olacak, sonucunda da ders verimliliği düşecektir. Okul idarecisi ve yöneticilerin hiç şüphesiz verimliliği artırmak, can kayıplarını ve yaralanmaları minimize etmek için de iş güvenliği ve işçi sağlığı ile ilgili durumlarda gerekli önlemleri almaları şarttır. Henüz ülkemizde çok ciddiye alınmıyor olsa dahi hükümetin son yasal yaptırımları sonucunda iş sağlığı ve güvenliğinde belli bir bilinç düzeyine ve kalitesine ulaşılacağını gözlemleyebiliyoruz.
Özet (Çeviri)
A very important part of the lives of teachers and students are in schools, which means that they spend more time in schools and educational institutions than their families, which often ignores the fact that human beings are social beings. Especially in schools with intensive hours, teachers and students' family ties are weakened and they cause significant losses in terms of social ties. This situation causes problems such as stress and internal energy loss as well as teachers and students being asocial. On the other hand, the administrators who do not take adequate precautions to the above mentioned subjects will naturally destroy the social life of the teachers and students and cause other problems to arise, and consequently the efficiency of the course will decrease. It is obvious that the school administrators and managers should take necessary measures in order to increase productivity, loss of life and injuries, and to take necessary measures for occupational safety and health. Even if it is not taken seriously in our country yet, we can observe that the government will reach a certain level of consciousness and quality as a result of the latest legal sanctions.